Atypisk fisker går sine egne veje på Øresund

Åleruser til luftning

Idyllen springer en ligefrem i møde, når man kører ad de meget smalle veje som oprindelig var anlagt til hestevogne i tidernes morgen forbi de velfriserede forhaver til stråtækte ejendomme og duftende stokroser en ”super” varm sommerdag på vej til fiskerlejet i Sletten Havn. Det idylliske samfund lige syd for Humlebæk består af ca. 150 gamle fiskerhuse. Går man nordover ad gammel Strandvej kommer man efter små 1,5 km til kunstmuseet Louisiana.

Publisert Sist oppdatert

Af Jens Nørgaard

Dermed kom geografien på plads i dette lille paradis, hvor fire erhvervsfiskere gennem nyere tid har slået sig ned. Blandt dem er formanden for Sundets nordlige fiskeriforeningen, garnfisker Niels Frederiksen, 58 år, der startede som fisker i en alder af bare 16 år. Niels er ud af en ”gammel” fiskerfamilie og lærte allerede fiskeriet fra barns ben hos sin farfar og far. 

Fiskeriet ligger til familien – en bror Sven Frederiksen – fisker fra Sjællands Odde. Familien som helhed kommer oprindelig fra Ejby Strand i Indre Bredning eller Bramsnæs Vig i bunden af Isefjorden.

Niels Frederiksen er ikke som fiskere er flest. Han er atypisk som han kalder sig selv. Hvad det betyder vender vi tilbage til! Men som selvstændig fisker gennem 42 år, heraf de 20 udelukkende med ruser, har han gjort mangen erfaringer i sit fiskefarvand der strækker sig fra Vedbæk i syd til Helsingør i nord. Havdagene er opgjort til 230 om året. Dagen begynder klokken 06:00 hvor jeg med ”Flid” går ud i Øresund. Efter 6-7 timer er det retur til havnen og en times klargøring til næste dags tørn samt losning. Det giver som regel en arbejdsdag på 7-8 timer.

Resten af artiklen kan læses i Fiskerbladets oktoberudgave her.

Powered by Labrador CMS