Anklager: Salg af brændstof til Syrien bør sende topchef i fængsel

0

Direktør Keld R. Demant var vidende om, at brændstof solgt fra Bunker Holding til russiske virksomheder, ville blive distribueret videre til Syrien. Det mener anklagemyndigheden, som kræver direktøren fængslet.

Ifølge anklageskriftet i Bagmandspolitiets (SØIKs) sag mod Bunker Holding og Dan-Bunkering er det anført, at direktør, Keld R. Demant vidste eller havde en “bestemt formodning” om, at det brændstof, som Bunker Holding solgte til russiske virksomheder, ville ende i Syrien. Derfor kræver anklagemyndigheden, at Keld R. Demant straffes med bøde og op til fire års fængsel. Det skriver DR.

Handlerne fandt angiveligt sted fra 2015 til 2017, og på det tidspunkt var der indført EU-sanktioner mod Syrien med et ”forbud mod salg, levering, overførsel eller eksport af jetbrændstof og brændstofadditiver til personer, enheder eller organer i Syrien eller til anvendelse i Syrien”. 

Det fremgår af anklageskriftet, at to russiske tankskibe har fået leveret jetbrændstof både i europæiske havne og via overførsler fra andre skibe i Middelhavet, hvorefter brændstoffet blev sejlet til Syrien.

Bunker Holding fastholder uskyld
Udover bøde- og fængselsstraf til Keld R. Demant kræver anklagemyndigheden Bunker Holding og Dan-Bunkering straffet med bøder. Da Bagmandspolitiet i sidste uge rejste tiltalte, erklærede Bunker Holding sig overrasket over sigtelsen, og i en mail til DR fastholder selskabet sin uskyld.

Bunker Holding skriver blandt andet, at direktøren er tiltalt alene som en konsekvens af sin funktion som den øverste ansvarlige i Bunker Holding og bestyrelsesformand i Dan-Bunkering. Ifølge selskabet har det ikke tidligere været muligt at komme i dialog med myndighederne om sagen.

– Keld R. Demant har ikke været involveret i de omtalte handler, og han kan derfor heller ikke gøres ansvarlig herfor. Vi mener desuden ikke, at virksomheden har overtrådt EU-sanktionerne, skriver Bunker Holding.