Er den blåfinnede tun på vej til at gøre comeback i dansk farvand?

En blåfinnet tun trækkes op ad vandet klar til at blive mærket og sat ud igen. Foto: Kim Birnie-Gauvin ©
En blåfinnet tun trækkes op ad vandet klar til at blive mærket og sat ud igen.

For fjerde år i træk sender DTU Aqua sportsfiskere ud i Kattegat og Skagerrak for at fange blåfinnede tun. Målet er at blive klogere på, hvor og hvornår tunen vandrer.

Publisert

Af Daniel Christensen

For almindelige borgere og erhvervsdrivende i Danmark er det ulovligt at indfange den blåfinnede tun. Ikke fordi den er fredet, men fordi Danmark ikke har nogen kvoter. Men der er ikke meget ordinært eller almindeligt over det projekt, som forskere fra DTU Aqua og frivillige sportsfiskere har udført de seneste fire år i Skagerrak og Kattegat.

Siden 1960’erne har den blåfinnede tuns aktivitet i dansk farvand været begrænset, men i senere år har der været tegn på, at den måske kan være på vej til at gøre et comeback. For at undersøge det nærmere og måske blive klogere på, hvor den blåfinnede tun vandrer, har DTU Aqua fået en særlig dispensation til at indfange den store rovfisk, sætte små, avancerede mærker på den og tage nogle vævsprøver, inden de sætter den ud igen. 

Mærkerne indsamler data om fiskens omgivende miljø (dybde, temperatur og lys), og med den data kan forskerne blandt andet se, hvor fisken svømmer hen, og hvor den foretrækker at søge føde. Professor i fiskevandringer ved DTU Aqua i Silkeborg, Kim Aarestrup, er manden bag projektet.

“Det er altid interessant, når der kommer en fisk, vi ikke ved så meget om, til danske farvande. Og den blåfinnede tun har jo ikke været her siden engang i starten af 60’erne. Så det er derfor, vi gør det. Nu har vi chancen,” siger han til Fiskerbladet.

Læs hele historien i decemberudgaven af Fiskerbladet

Powered by Labrador CMS