Eksamensopgave kan resultere i kæmperegning til By og Havn

tog-i-tunnel-soeren-hytting-768x512

Det kan komme til at koste By og Havn i Københavns Kommune 900 millioner kroner, hvis en borger i Landsretten kan få medhold i, at det kommunale selskab har handlet i strid med en 100 år gammel lov.

Publisert Sist oppdatert

En kvinde fra Nordhavn har sagsøgt Københavns Kommunes By og Havn, fordi hun ifølge Finans ikke mener, det er rimeligt, at hun som beboer i Nordhavn skal betale 37,50 kr. plus moms per kvadratmeter om året i 60 år, fordi hun bor tæt på en nybygget metrostation. Hun har fået fri proces til at føre sagen ved Østre Landsret, selv om byretten tidligere på året frifandt By & Havn.

Hvis hun vinder, må By og Havn selv finde de 900 millioner kroner, som selskabet i første omgang har sendt videre til tusindvis af københavnere, der bor under 600 meter fra en af byens nyopførte metrostationer. At det overhovedet er endt med et sag skyldes, at kvindens datter er advokat og i 2016 fik topkarakteren 12 på en masteropgave, der konkluderede, at afgiften var lovstridig.

Konkret belyste opgaven, at By og Havn havde handlet i strid med den såkaldte grundbyrdelov fra 1918, da selskabet fik indsat betingelsen om, at beboere i en radius af 600 meter fra metrostationen skulle betale en afgift. By og Havn ønsker ikke at udtale sig om sagen, der indledes til marts. Stridspunktet vil her være, om en metroforbindelse og infrastruktur er modydelser, der kan kræves betaling for, som eksempelvis vedligeholdelse og belysning af en fælles vej. 

Powered by Labrador CMS