Foreløbig våbenhvile mellem hollandske og nordjyske fiskere

Foto: Clinton Weaver, Pexels.
Foto: Clinton Weaver, Pexels.

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

today popular

Esvagt Cantana
Esvagt-besætning anerkendt for ekstraordinær redningsindsats
Trawler
Fiskeriforeningen raser - En hån mod fiskeriet
Esvagt-Njord
Kapitalfond overtager fuldt ejerskab af Esvagt
Fisketrawler
Finanslovsaftale - Kæmpe område uden trawlfiskeri
hafniahenriette2-768x497
Dansk kvinde forsøgt voldtaget under praktik hos Hafnia

Danmarks Fiskeriforening har indgået en aftale med hollandske bomtrawlere om ikke at komme nær kysten i Skagerrak, men det vækker ikke kun udelt begejstring blandt nordjyske fiskere.

Hollandske bomtrawlere har igennem en længere periode skabt problemer for lokale fiskere i Nordjylland, som især er utilfredse med, at de hollandske fiskere bruger tunge kædemåtter og ødelægger havbunden. Selvom især Dansk Folkeparti og fiskeriminister Rasmus Prehn (S) har forsøgt at lægge pres på, har det ikke været politisk muligt at sætte en stopper for ødelæggelsen af havbunden, men nu ser det ud til, at de stridende parter selv har fundet en løsning.

Ifølge TV2 Nord har Danmarks Fiskeriforening indgået en aftale med sin hollandske modpart, der betyder, at de hollandske fiskere fremover vil holde deres bomtrawlere mindst 12 sømil fra kysten i Skagerrak og helt undvære at anvende de skadelige kædemåtter.

– Jeg er kisteglad over, at fiskerne nu viser vejen og laver den her aftale, efter vi i årevis har manglet afklaring på det kæmpe problem, det er med bomtrawlere og navnlig kædemåtter på sårbare fiskersteder, siger fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister Rasmus Prehn (S).

Begrænset jubel hos nordjyske fiskere
På trods af hvad der umiddelbart lyder som gode nyheder er det ikke svært for de nordjyske fiskere at få armene ned. Formand for Thorup Strand Kystfiskerlaug, Thomas Højrup, kvitterer for, at der er blevet indgået en aftale, men han mener ikke, at det er nok.

Til TV2 Nord forklarer han, at det helt store problem er, at de hollandske bomtrawleres voldsomme metoder går ud over rødspættegrundene på mellem 12 og 24 sømil fra kysten, hvor der er meget rige biotoper. Derudover føres der ikke regnskab med, hvor de fremmede fiskefartøjer fanger deres fisk. Og de nordjyske fiskere frygter nu, at fiskere fra andre nationer, som før fangede fisk i engelsk farvand, nu sætter kurs mod fiskepladserne ud for Danmark.

– Vi ville jo gerne have løst det her problem, inden Brexit var aftalt. For når andre fiskeflåder ser, at man med så lille en kvote, som hollænderne har, kan ligge 20 store bomtrawlere hele året og fiske, så er det meget fristende for andre, som også bliver klemt af Brexit, at sige: det er måden, hvor vi kan udvide vores fiskeri, vi skal op og ligge der, hvor hollænderne ligger, for der bliver vi ikke rigtig tjekket for, hvor meget vi fanger, siger Thomas Højrup.

Han tilføjer, at det optimale vil være, hvis det bliver forbudt at benytte bomtrawl i Skagerrak, og at han sætter sin lid til, en ny lovtekst fra EU, der er ved at blive udarbejdet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POPULAR THIS WEEK

hafniahenriette2-768x497
Dansk kvinde forsøgt voldtaget under praktik hos Hafnia
Esvagt-Njord
Kapitalfond overtager fuldt ejerskab af Esvagt
Esvagt Cantana
Esvagt-besætning anerkendt for ekstraordinær redningsindsats
Foto Twitter Johan Norrman, Chef for den svenske kystvagt
Voldsom brand på tysk bulkcarrier ud for Göteborg
Trawler
Fiskeriforeningen raser - En hån mod fiskeriet

RELATED POSTS