Transportminister træder tilbage efter optøjer i Kongressen

0

Den maritime fortaler, Elaine Chao, siger sin stilling op som USAs transportminister ovenpå Trump-tilhængernes optøjer i Washington.

USAs transportminister, Elaine Chao, forlod sit embede den 6. januar, efter at oprørske støtter af den siddende, men snarligt afgående præsident Donald Trump, trængte ind i den amerikanske kongresbygning.

Ifølge medierne Axios og TradeWinds siger Chao sin stilling op på baggrund af de oprørske Trump-støtters voldelige forsøg på at indtage Huset og Senatet, der endte med at koste mindst fire mennesker livet.

– I går var vores land vidne til en traumatisk og helt igennem undgåelig begivenhed, da nogle af præsidentens tilhængere stormede Kongressen ovenpå en demonstration, som han selv deltog i, forlyder det i et udkast til en mail, som Chao menes at ville have sendt ud til sine medarbejdere i transportministeriet. Indholdet i mailen blev sendt til journalister på Axios via en anonym kilde tæt på Chao.

– Som det sikkert også har påvirket jer, har denne begivenhed rystet mig i en sådan grad, at jeg simpelthen ikke kan lægge den til side.

Chao sagde, at hun definitivt vil være fratrådt sin stilling den 11. januar. Hun tilføjede også, at hun og hendes stab vil støtte overgangen til Joe Bidens nyvalgte transportminister, Pete Buttigieg — den tidligere borgmester i South Bend, Indiana, og demokratisk præsidentkandidat, som tabte til Biden i præsident-primærvalget i 2020.

Undervisningsminister fulgte efter
Chao er den første højtprofilerede politiker i kabinettet, som er trådt tilbage på grund af optøjerne og Trumps åbenlyse modarbejde. Efterfølgende sagde undervisningsminister Betsy DeVos også op.

Trump fordømte optøjerne, bad demonstranterne om at bryde op og anerkendte officielt Joe Bidens sejr ovenpå ugers benægtelse og ubegrundede påstande om valgsvindel. Det skete via hans Twitter-konto, efter den sociale medieplatform suspenderede hans konto og fjernede tweets, som man anså for værende af enten voldelig eller potentiel voldelig karakter.

Chao er gift med den amerikanske senator, republikaneren Mitch McConnell, som har stået i spidsen for Senatet i de seneste år under Trumps præsidentperiode. Chaos søster, Angela Chao, er formand og administrerende direktør i bulk carrier Foremost Group — som blev stiftet af deres far, James Si-Cheng Chao. Lovgivere i Kongressen har tidligere stillet spørgsmålstegn ved Chaos interessekonflikter, heriblandt hendes familiedrevne virksomhed og hendes ægteskab med McConnell.

Chao betragtes som en vigtig talskvinde for den maritime industri. The American Maritime Partnership, en amerikansk forening som arbejder med at fremme branchen, kaldte Chao en “amerikansk maritim heltinde” og talskvinde for hele industrien. Før hun blev udnævnt til transportminister, fungerede hun som fuldmægtig i US Maritime Administration (MARAD) – et agentur i det amerikanske transportministerium.