Skibsredder frifundet for menneskehandel

tingey-injury-law-firm-veNb0DDegzE-unsplash-768x512

En skibsredder fra Thyborøn slipper med en betinget fængselsdom på 18 måneder og en bøde på tre millioner kroner, for at have to ghanesere arbejdende i tre år for 9.000 kroner om måneden.

Publisert Sist oppdatert

To mænd fra Ghana blev i begyndelsen af 2017 fragtet fra Senegal til Thyborøn, hvor de i de følgende tre år arbejdede 11 timer om dagen seks dage om ugen for skibsredderen for en grundløn på 9.000 kroner om måneden plus tillæg. Anklagemyndigheden ville derfor have skibsredderen straffet med tre og et halvt års fængsel for menneskehandel, men han slipper med en dom for åger og en bøde på tre millioner kroner oveni 18 måneders betinget fængsel. Det skriver DR.

Dommen blev mandag afsagt af byretten i Holstebro. Skibsrederen, der nægtede sig skyldig, opbevarede de to ghanesiske sømænds pas og søfartspapirer, og ifølge anklageskriftet tjente han fire millioner på at lade dem arbejde under slavelignende forhold. Han havde angiveligt lokket de to mænd med fra Senegal ved at love dem, at de senere skulle sejle hans skib tilbage til det vestafrikanske land fra Danmark, og at den ene afrikanske mand skulle være kaptajn på skibet. Det skete bare aldrig.

– Jeg er meget tilfreds med, at tiltalte blev dømt for åger og fik en bøde. Retten har vurderet, at sagen ikke have en sådan grovhed, at der var tale om menneskehandel til tvangsarbejde, siger specialanklager ved anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands politi, Ulrik Panduro.

Forsvarer: Skudt helt over målet
Forsvarsadvokat Peter Secher erklærer sig tilfreds med, at hans klient slipper for at blive dømt for menneskehandel. Overfor Ritzau kaldte har han tidligere kaldt anklagen for “skudt helt over målet”. Han påpegede, at mændene blandt andet fik overarbejdstillæg og kost og logi udover lønnen, og at “der er mange danskere der ikke har 11.250 kroner til sig selv om måneden, når alt er betalt.”

Ifølge anklageskriftet krævede de to mænd 2,3 millioner kroner hver af skibsredderen. De to mænd udførte blandt andet istandsættelsesarbejde og reparation af fiskenet, ligesom de også var med ude at fiske. Der blev hverken betalt skat eller arbejdsmarkedsbidrag af deres løn, som de supplerede ved at samle flaskepant.

– Karsten Ree (dansk milliardær, red.) samler flasker. Det er der mange, der gør. Det beviser ikke nødvendigvis, at man lever under kummerlige forhold, sagde Peter Secher under retssagen.

Det er nu op til statsadvokaten, om sagen skal ankes.

Powered by Labrador CMS