Få torsk i Østersøen kan skyldes leverorm

0
Arkivfoto.

Et ph.d.-studie på DTU viser, at der er en sammenhæng mellem under- og fejlernærede torsk i Østersøen med høj naturlig dødelighed og leverom.

Torsk i den østlige del af Østersøen er i dårlig ernæringsmæssig forfatning med høj naturlig dødelighed, og bestanden har været nedadgående siden slutningen af 1980’erne. Nu belyser et ph.d.-studie på DTU, at det meget vel kan skyldes leverorm. Det skriver Fiskeritidende.

Resultaterne fra ph.d.-afhandlingen, som skal forsvares i slutningen af måneden, viser, at tilstedeværelsen af et stort antal leverorm er forbundet med en nedsat fysiologisk ydeevne og tilstand hos torskene, og at individer, som er meget inficerede, lider af alvorlig leversygdom. Desuden viser den bioenergetiske model, at væksten er lavere hos inficerede torsk, og sandsynligheden for, at en torsk er i kritisk ernæringstilstand, stiger med antallet af parasitter i leveren. 

Studiets undersøgelser har omfattet laboratoriestudier med levende torsk, indsamling af feltdata fra Østersøen og bearbejdning af resultaterne i bioenergetiske og statistiske modeller.

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar her
Skriv dit navn her