Byggeri af russisk naturgasledning genoptages

0

De tyske myndigheder har givet tilladelse til, at byggeriet af den politisk sprængfarlige russiske naturgasledning, Nord Stream 2, nær Bornholm kan genoptages.

15. januar gav Tyskland tilladelse til, at byggeriet af Nord Stream 2 i tysk farvand tæt ved Bornholm kan genoptages. Oprindeligt skulle byggeriet af den russiske naturgasledning først i genoptages i maj, men arbejdet begynder ifølge Søfart altså allerede nu. Gazprom, der ejer Nord Stream 2, har meddelt, at skibet ‘Fortuna’, som arbejder med byggeriet, er på plads og klar til at gå i gang.

Gasledningen er potentielt anledning til en større diplomatisk krise på globalt plan. Halvdelen af projektet til knap 64 milliarder kroner finansieres af vesteuropæiske energiselskaber, og projektet består af to parallelle 1230 kilometer lange naturgasrørledninger, som udgår fra Rusland og løber hen over russisk, finsk, svensk, dansk og tysk havområde. Ledningen vil næsten fordoble mængden af russisk naturgas, der kan transporteres til Tyskland.

Byggeriet gik helt i stå i 2019, da USA indførte sanktioner mod projektet, og schweiziske fartøjer, der arbejdede på at lægge rør ved Bornholm, indstillede arbejdet. USA mener, at Nord Stream 2 vil øge særligt Tysklands afhængighed af Rusland og dermed true EU’s sikkerhed. Den tyske regering mener, at Nord Stream 2 vil give Tyskland en direkte og sikker energiforsyning.