Op til 70 centimeter tyk is i Limfjorden

kort-isudbredelse-09-02-2021-1146x694-2021-artikel-768x465

Forsvaret oplyser, at havet er begyndt at fryse til is flere steder i landet, og det betyder vanskeligheder for skibstrafikken. I Limfjorden er isen op til 70 centimeter tyk øst for Løgstør, og derfor er sejlads indstillet indtil videre. Andre fjorde og havne er også ramt.

Publisert Sist oppdatert

I Limfjorden mellem Nibe og Løgstør er vandet frosset til is på op til 70 centimeters tykkelse, meddeler Forsvaret. Sejlads er derfor indstillet indtil videre i området, og en slæbebåd er i øjeblikket i gang med at bryde isen. Også andre steder i Limfjorden er der problemer – eksempelvis i Skive Havn, hvor sejlads uden isbryderhjælp kun er muligt for stærkt byggede skibe egnede for sejlads i is og med god maskinkraft.

I Vejle Havn og inderfjord er der kompakt drivis, der også er 10-15 centimeter tyk og former sig i små isflager. Sejlads uden isbryderhjælp er kun muligt for stærkt byggede skibe egnede for sejlads i is og med god maskinkraft. Også fra Odense Havn og kanal, samt havnene og farvandene ved Præstø, Skælskør og Karrebæksminde ved Næstved meldes der om is.

I 2012 blev Søværnets isbrydertjeneste nedlagt. Siden har det været skibsfartens eget ansvar at skaffe isbrydningsassistance. Isbrydning i danske farvande er som udgangspunkt underlagt fri konkurrence, og derfor er skibsfarten selv ansvarlig for at indgå aftale om isbrydning og betale for den.

Forsvaret yder dog støtte og vejledning til det, ligesom Forsvaret fortsat har en overvågningsopgave og stiller ismeldinger til rådighed via sin hjemmeside.

Powered by Labrador CMS