Danske Rederier kvitterer for styrket aktivitet i Arktis

nordic-bulk-carriers_1_2012-768x510

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at styrke den danske tilstedeværelse i Arktis og Nordatlanten. ’En rigtig prioritering,’ mener Danske Rederier.

Publisert Sist oppdatert

I de kommende år skal der bruges 1,5 milliarder kroner på Forsvarets tilstedeværelse i Arktis og Nordatlanten. Herefter vil der blive tilført 300 millioner kroner om året. Det har et bredt flertal i Folketinget besluttet.

Den prioritering glæder Danske Rederier, som har arbejdet for at bevare en stærk dansk tilstedeværelse i Arktis.

– Retten til fri og fredelig sejlads er afgørende for os, og vi har en klar interesse i, at Danmark skal være med til at præge udviklingen i det arktiske som en af fem arktiske kyststater. Vi ønsker ikke en stormagtskonflikt, hvor Arktis bliver en sikkerhedspolitisk kampplads, og hvor der bliver skabt et ”ice curtain”, der vil gøre livet vanskeligere for de rederier, der sejler deroppe. Det understreger behovet for, at vi fortsat fra dansk side er stærkt til stede i Arktis, siger Anne H. Steffensen, der er administrerende direktør i Danske Rederier, i en pressemeddel.

Arktis er fortsat et lavspændingsområde, hvor kyststaterne har kunnet samarbejde om løsning af konkrete problemer som eksempelvis aftaler om redningsoperationer på havet.

Men Rusland har raslet med sablen og øget sin militære tilstedeværelse i regionen med genåbning og udbygning af 50 tidligere sovjetiske baser og konstruktionen af nye baser langs Northern Sea Route, som eksempelvis Nagurskoye flybase på Alexandra Land. Russerne har desuden indikeret, at de vil have ’security’ som et af deres fokusområder, når de overtager formandskabet i Arktisk Råd fra maj 2021. Et emne, som ellers har været holdt ude af Arktisk Råd.

– Det varmer, at et bredt flertal i Folketinget er enige om at styrke den danske tilstedeværelse i Arktis. Det er helt rigtigt set, at Danmark skal være synlige der. Både for at hævde vores suverænitet. Men også for at vise, at vi er en spiller i området, der skal tages alvorligt, siger Anne H. Steffensen.

Powered by Labrador CMS