Kong Vinter har fat i de danske farvande

Isbryder-Helle-768x512

Uanset at vintervejret nu synes på hæld, så har de sidste ugers ekstreme frostgrader stadig magten over en del af de danske farvande. Isen har nu bredt sig til store dele af vore fjorde, sunde og havne og flere steder har de kommunale isbryder allerede haft deres ”ilddåb” i ismasserne efter flere års pause i den slags opgaver.

Publisert Sist oppdatert

Af Jens Nørgaard

Forsvarets Istjeneste der står for opdateringerne til skibsfarten oplyser på den baggrund at problemerne er store på strækningen mellem Nibe og Løgstør, hvor der er målt en istykkelse på op til 70 cm. Her er sejladsen indstillet indtil videre. At forcerer den ismasse ville kræve et ovenud stærkt skib, som statens tidligere isbrydere, der blev taget ud af drift i 2012 samtidig med at Søværnets isbrydersektion blev nedlagt.

I Limfjorden i øst er der problemer ved Hals. Det vanskeliggør færgesejladsen mellem Hals og Egense men indtil videre er overfarten ikke stoppet.

Blandt de havne hvor isbryderassistance kan være påkrævet for den mindre skibsfart er Skive Havn. Her har havnens isbryder ”Krabbe” haft mere end travlt i de sidste uger med bare at hold en rende fri for is.

Ved Hadsund er der drivis og umulig at forcere for træskibe der ikke har en isforhudning. I Vejle Havn sørger kommunens bugser- og isbryder ”Jeppe Jensen II” for at holde sejlrenden åben. Der har ikke været problemer for skibsfarten som sådan, da de skibe der ankommer i disse dage bl.a. fra Norge med skærver, har mere end maskinkraft nok til at bryder igennem isens panser. Isens tykkelse på fjorden er mellem 10 og 15 cm.

I havnene på den vestlige del af Sjælland og på Odense Fjord på Fyn er der is men ikke noget der vold problemer hedder det. Oplæsningerne kommer fra observatører rundt om i landet til Forsvaret, der samler informationerne til skibsfarten. Det er skibsfartens eget ansvar at skaffe assistance skulle isbryderhjælp være påkrævet. Isbrydning i de danske farvande er underlagt frikonkurrence. Søværnets opgave er af ren støtte karakter.

Powered by Labrador CMS