Danske Havne: Lad havnene hjælpe hinanden mod isen

Baad-still-768x432

Som loven er lige nu, må havnene ikke sende slæbebåde til undsætning, hvis nabohavnen er frosset til, og det vil Danske Havne have lavet om på.

Publisert Sist oppdatert

Den klare frost har givet is på vandet. På søer rundt om i landet kalder det på leg og skøjteløb, men i havnene er det seriøst arbejde at sikre, at isen ikke pakker, så skibene kan lægge til kaj. I Limfjorden har slæbebåden Alba fra Aalborg Havn haft travlt de seneste dage. Det har de mange brugere på bl.a. Linkedin haft glæde af siden mandag 15. februar, da havnen lagde en lille film ud med slæbebåden, der tøffer sig igennem isen på fjorden.

Det kan dog give problemer i særligt de østvendte havne og fjordhavnene, hvis ikke der lige er en ledig slæbebåd til rådighed. Isen kan pakke sig hurtigt, og da havnene ikke må hjælpe hinanden og sende en slæbebåd til undsætning i nabohavnen, kan det tage timer – til tider halve døgn – før de private både, der må og kan løse opgaven, er fri fra andre opgaver.

Og det dur ikke, siger Eva Fiil Nielsen, der er Executive assistant i Danske Havne og blandt andet har ansvar for tilsyn med isbrydning og isbryderordningen

– Der mangler helt generelt isbrydningskapacitet, da efterspørgslen er lav på grund af sjældne isvintre. De havne, der har egen slæbebåd, bør derfor i en ny havnelov få mulighed for at bryde is udenfor havnens område. Det har de ikke i dag med nugældende lov, siger hun.

En mere fleksibel ordning for ”nabohjælp” med slæbebåde og isbrydning er blandt en række af punkter, som Danske Havne arbejder på at få ændret, når Havneloven skal revideres næste gang.

Powered by Labrador CMS