Skagenfiskere: Gælden bliver større for hver dag

SkC3A6rmbillede-2020-08-04-kl.-22.52.04-768x415

Frustrationen breder sig hos fiskere i Skagen. Den nylige Brexit-aftale betyder, at de danske fiskere fremover må fange 25 procent færre fisk i britisk farvand, end de plejer. Og ikke nok med det. De nordjyske fiskere er nu også fuldkommen afskåret fra at fiske i norsk farvand.

Publisert Sist oppdatert

Det skyldes, at forhandlinger om en ny fiskeriaftale mellem Storbritannien, Norge og EU er gået i hårdknude efter Brexit, og det er noget, der for alvor kan mærkes på pengepungen hos fiskerne i Skagen. De bedste fiskesteder i Nordsøen ligger nemlig i norsk farvand.

– Vi kan simpelthen ikke tjene til føden. Gælden bliver bare større og større for hver uge, der går, hvor vi er presset. Så det bliver næsten umuligt for os at rette op på det her, siger Brian Søren, der ejer skibet Sajoni, til TV2 Nord.

For ham og flere andre fiskere er det nemlig lige nu langt fra en profitabel forretning at sejle ud på vandet, og derfor har de nu i flere dage ligget stille til kajs på havnen i Skagen.

I årets første måned lykkedes det at lave en midlertidig ordning, hvor 17 bådtyper fortsat måtte fiske i norsk farvand, men den aftale ophørte ved udgangen af måneden, og siden er situationen gået i hårdknude. Norge ønsker nemlig ikke at skrive under på en aftale med EU, før de er nået til enighed med Storbritannien, og der har endnu lange udsigter, fortæller minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Rasmus Prehn (S) til TV2 Nord.

Powered by Labrador CMS