Dét dækker den nye fiskeriaftale med EU

Fiskeriminister, Rasmus Prehn. Foto: regeringen.dk
Fiskeriminister, Rasmus Prehn.

Tirsdag blev det langt om længe offentliggjort, at danske fiskere snart igen får adgang til at fiske i norske farvande. Efter flere intense uger er der nu gennembrud i forhandlingerne om dette års fiskerimuligheder.

Publisert

Helt præcistdækker aftalen mellem EU og Norge fiskekvoter for Skagerrak og Kattegat i 2021for seks fælles bestande; torsk, kuller, hvilling, rødspætte, rejer og sild.Alle bestande af stor betydning for de danske fiskere.

Der er ligeledesindgået en aftale mellem EU, Storbritannien og Norge om de samlede fiskekvoteri 2021 for torsk, kuller, sej, hvilling, rødspætte og sild i Nordsøen.

Den trilateraleaftale er historisk, da det er første gang siden Storbritanniens udtræden afEU, at en sådan trilateral aftale kommer på plads. Fiskeriminister Rasmus Prehnhåber, at det baner vejen for et nyt og godt samarbejde fremover.

– Jeg håber, atvi med aftalen har lagt vejen for et nyt, godt og tillidsfuldt samarbejde, hvorvi i fællesskab kan skabe rammerne for et bæredygtigt fiskeri i Europa. Nuhandler det om, at vi snart når i mål med den samlede aftale for fiskeriet i2021. Det synes jeg, at vi skylder fiskerne, siger ministeren i enpressemeddelelse.

Der mangler pånuværende tidspunkt stadig at blive indgået en aftale mellem EU ogStorbritannien om kvoterne for en række fælles bestande. Af dansk interesse erdet særligt en række bestande i Nordsøen, der forhandles. Dette gælder blandtandet tobis, sperling, havtaske, kulmule og en række fladfiskearter. Slutteligtskal EU’s kvoter implementeres i den årlige forordning om fiskekvoter for 2021,så fiskerimulighederne kan træde endeligt i kraft.

Adgangen tilnorske farvande skal dog ikke implementeres videre i EU-lovgivningen og vilderfor gælde fra snarest muligt efter aftalens indgåelse.

Powered by Labrador CMS