EU-kompromis sikrer klarhed om kvoter frem til august

Fiskeriminister, Rasmus Prehn. Foto: regeringen.dk
Fiskeriminister, Rasmus Prehn.

Selvom der er fremdrift i fiskeriforhandlingerne mellem Storbritannien og EU, udestår der stadig en aftale om kvoterne for 2021. Derfor er EU’s fiskeriministre blevet enige om et kompromis, der sikrer klarhed for fiskerne frem til august. Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Publisert Sist oppdatert

Det er for nyliglykkedes at lande fiskeriaftaler mellem EU, Norge og Storbritannien og mellemEU og Norge om de fælles bestande. Men selvom der er fremdrift iforhandlingerne, udestår der fortsat en aftale om kvoterne for de bestande, somStorbritannien og EU er fælles om. Derfor er EU’s fiskeriministre i dag blevetenige om at fastsætte kvoterne for EU’s fiskere til og med 31. juli, så derfortsat kan fiskes, mens der arbejdes hårdt på at få en aftale på plads medStorbritannien.

Kvoternefastsættes som udgangspunkt på et niveau, der svarer til 7/12 af den forventedeendelige kvote, idet der dog vil blive taget højde for sæsonbetonede fiskerier.Det skyldes, at kvoterne er gyldige for årets første 7 måneder. For tobis ogsperling fastsættes kvoteniveauet allerede nu til 100 pct. af det niveau, somden videnskabelige rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES)tilsiger.  Fiskeriet efter tobis vilsåledes kunne begynde 1. april og hele årets kvote vil kunne udnyttes, hvilkethar været en stor prioritet for Danmark, som har 96% af EU’s kvote.

”Først ogfremmest er jeg glad for, at fiskerne med denne aftale får vished for kvoterneet godt stykke tid ud i fremtiden. Det havde selvfølgeligt været bedre, hvis vikunne have fastsat endelige kvoter for året, men det har altså ikke væretmuligt, givet den helt særlige situation vi står i med Storbritannien. Og så erjeg glad for, at fiskeriet efter tobis kan begynde her til den 1. april. Dethar været en stor prioritet for Danmark i forhandlingerne,” udtalerfiskeriminister Rasmus Prehn.

De midlertidigekvoter blev allerede fastlagt for årets første 3 måneder i EU-aftalen mellemfiskeriministre kort før jul. Det er denne aftale, som dagens beslutning læggersig i kølvandet af. Dagens aftale skal nu formaliseres, så fiskeriet efterbl.a. tobis kan begynde fra 1. april.

Powered by Labrador CMS