Nyt dansk havforskningsskib på vej

Illustration: DTU Aqua
Illustration: DTU Aqua

Med finansieringen på plads er det nu forventet, at et nyt dansk havforskningsskib, Dana V, vil stå klar i 2025. Det skriver DTU Aqua på sin

Publisert

I efteråret 2020faldt den statslige finansiering af et nyt oceangående forskningsskib omsiderpå plads. Det skal erstatte Dana IV, der er Danmarks eneste havforskningsskib,som kan besejle de arktiske have.

Danmark har enlang tradition for havforskning, og med et nyt oceangående forskningsskib, derkan sejle i is, er Danmark i stand til fortsat at bidrage væsentligt tilinternationale forskningssamarbejder – og med sit eget skib er Danmark ikkeafhængig af andre lande for at få adgang til den rette infrastruktur.

Det nye skib, derfølger i kølvandet på sine forgængere og derfor får navnet Dana V, bliverstøjsvagt og skal leve op til de højeste krav til afgivelse af undervandsstøj,som kan påvirke akustiske sensorer. Skibet planlægges således med en række nyeskrogmonterede sensorer samt en sænkekøl, hvor sensorer kan sænkes ned underluftbobler, som vil dannes langs skroget, ligesom sænkekølen giver mulighed forudskiftning af sensortyper uden dokning af skibet. Desuden vil skibet bliveudstyret med moderne prøvetagningsudstyr.

Dana V skalblandt andet hjælpe med kortlægning af havbunden for at opnå viden, der kanbruges inden for fiskeri, turisme, råstofindvinding og til eventuel fremtidigminedrift. Skibet kan der udover også bidrage til forskning i bæredygtigtfiskeri i de arktiske egne i samarbejde med Grønland. Fiskeriprodukter udgør omkring95 procent af Grønlands eksport.

Powered by Labrador CMS