Fiskere i krig om hjertemuslinger

0
Blandede muslinger. Illustration: Roozbeh Eslami / Unsplash

To grupper af fiskere i Limfjorden gør begge krav på fjordens bestand af hjertemuslinger, og nu er krigen om de små skalddyr nået til ministerens bord. Det skriver TV Midtvest.

Hjertemuslinger en bifangst til blåmuslinger, og derfor må Peter Skou Dalsgaard fra Fur, der har licens til at fiske blåmuslinger tage for sig af begge skalddyr. Men nu vil en gruppe østersfiskere under den beskyttede kystfiskerordning gøre krav på halvdelen af fjordens hjertemuslinger. Noget som de ikke tidligere har haft rettigheder til.

Hjertemuslinger må udgøre halvdelen af muslingefiskernes fangst. Men gruppen af østersfiskere mener, at de har lige så meget ret til de små dyr.

”Der er ingen fortrinsret til direkte fiskeri af hjertemuslinger. Østersfiskerne har lige så meget ret til fiskeriet som blåmuslingefiskerne. Vi ønsker, at en del af hjertemuslingerne skal flyttes over i den beskyttede kystfiskerordning, hvor man ikke får ejerskab men retten til at fiskere efter dem,” siger Reinhardt Schmidt Thyborøn, der er formand for Limfjordsfiskernes Østersforening til TV-stationen.

Som det er lige nu, så skal fiskere købe muslingelicens for at fiske de små skalddyr, og Peter Skou Dalsgaard, der har brugt millioner af kroner på licenserne, er ikke klar til at slippe dem til nogen, som ikke vil bruge penge på en licens.

”For mig at se virker det som tyveri. Det virker som om, at de vil stjæle rettigheder fra mig, som jeg har betalt i dyre domme for,” siger han.

Fiskeriminister Rasmus Prehn (S), bekræfter over for TV-stationen, at myndighederne er ved at se på en ny model for fiskeriet efter hjertemuslinger.

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar her
Skriv dit navn her