Dansk havn vil være knudepunkt for vedvarende energi

0
Dansk havn vil være knudepunkt for vedvarende energi

Dansk havn vil være knudepunkt for vedvarende energi

Hirtshals Havn skal kunne understøtte udviklingen af forskellige fremdriftsformer, herunder blandt andet grønt produceret strøm til eksempelvis fremstilling af brint, ammoniak og andre grønne brændstoffer. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Kravet om større produktion og udnyttelse af strøm på Hirtshals Havn betyder, at yderligere et antal møller skal opstilles på havnen, foruden de eksisterende møller. Erfaringer fra tidligere viser, at møllerne kan være en økonomisk gevinst og bidrage til finansieringen af de nye havnefaciliteter.

Læs også: Hirtshals sætter gang i ny opgradering

”Det nye udviklingsselskab skal desuden skabe et viden- og kompetencecenter for havnene i Nordsøen, Skagerrak og Østersøen. Dette skal gøres ved at samle havnens virksomheder, offentlige myndigheder, vidensinstitutioner, private investorer og forsyningssektoren til at udvikle nye grønne forretningsmodeller og løsninger,” siger Steen Harding Hintze, fremtidig direktør for Hirtshals Havns nye udviklingsselskab

I forhold til udviklingsselskabet arbejder Hirtshals Havn i øjeblikket på at få de formelle rammer omkring selskabet på plads, og forventer at stifte selskabet i løbet af sommeren. Herefter kan arbejdet med at styrke de grønne perspektiver på Hirtshals Havn for alvor påbegyndes.

Læs også: Dansk havn opruster med ny direktør

Næste skridt i arbejdet omkring havneudvidelsen er planprocessen og myndighedsgodkendelse. Hirtshals Havn forventer, at de nye faciliteter kan tages i brug i løbet af 2025-2026.

”Vi har allerede gennemført indledende analyser og forstudier, og der er opstillet en businesscase som vi har tillid til, og hvor forudsætningerne er blevet stresstestet af flere omgange. Derfor mener vi, at vi har et godt og solidt fundament at arbejde videre ud fra,” siger bestyrelsesformand ved Hirtshals Havn Anker Laden-Andersen.