Danske Esvagt fylder rundt – Næste milepæl er fastsat

0
Danske Esvagt fylder rundt – Næste milepæl er fastsat

Danske Esvagt fylder rundt – Næste milepæl er fastsat

Siden 1981 har Esvagt serviceret energisektoren og sat standarden for sikkerhed og support til søs. I dag består rederiet af 42 skibe og over 1.100 medarbejdere, og Esvagt er netop gået ind det voksende amerikanske offshore vindmarked for at bistå med den grønne omstilling.

”Vi var sikre på, at vi kunne gøre en positiv forskel på sikkerheden til søs”.

Sådan begrunder Ole Andersen, Esvagts første direktør, hvorfor han, Kent Kirk og Henning G. Kruse i 1981 valgte at grundlægge Danmarks første offshore-rederi i Esbjerg.

Når Esvagt den 14. maj 2021 fylder 40 år, kan man konstatere, at grundlæggerne fik ret. Gennem sine første 40 år har Esvagt sat standarden for sikkerhed og support til søs. Søfolkene i rederiet har med 148 personredninger til dato absolut udgjort den helt afgørende positive forskel, grundlæggerne ønskede. Særligt stærkt står indsatsen ved riggen ’West Gamma’s forlis i 1990, hvor Fast Rescue Boats fra to Esvagt-skibe i storm og hård sø reddede 46 personer op af vandet. Og filosofien fra de unge år om, at ”hvis man vil arbejde med at redde andre i nød i al slags vejr, så er det en forudsætning, at man kan passe på sig selv” er stadig intakt.

Det er fortsat den klare præmis for Esvagts arbejde, at man skal have de rigtige kompetencer, den rigtige træning og det rigtige udstyr for at kunne udføre opgaven. Derfor har Esvagt fortsat fuldt fokus på træning og udvikling og forbedringer – også efter 40 år.

Esvagt blev stiftet med øje for mulighederne i den gryende danske energiproduktion på Nordsøen. Det begyndte med to ombyggede fisketrawlere i 1981 på dansk sektor; i dag arbejder ESVAGT’s flåde af specialbyggede Emergency Response and Rescue Boats (ERRV) i Danmark, Norge, Storbritannien og Holland.

Siden 2010 har Esvagt også etableret sig i offshore vind, hvor Esvagts Service Operation Vessel (SOV) koncept med brug af Safe Transfer Boats (STB) og gangvejssystemer bidrager til sikkert og effektivt servicearbejde i havvindmølleparkerne.

Hvert år overfører Esvagt flere end 75.000 mennesker mellem SOV’er og vindmøller ved hjælp af gangvejssystemer og flere end 40.000 mennesker med STB.

I dag har Esvagt med syv specialdesignede SOV’er etableret sig som europæisk markedsleder på vindmarkedet, og den position skal udbygges. Yderligere to SOV-skibe er på vej i 2021, og ESVAGT har netop etableret sig i USA for at bistå den amerikanske vindindustri.

For rederiets CEO Peter Lytzen er potentialet i USA helt oplagt for Esvagt.

”Offshore vind har udviklet sig fra at være et europæisk projekt til at være en global industri med stærke vækstrater. Som en ambitiøs virksomhed ser vi naturligvis på, hvordan vi kan ekspandere i takt med, at offshore vind vokser globalt, og vores kunder indtager nye markeder, og her er USA helt oplagt,” siger han.