Sjællandsk erhvervshavn skal flyttes

Skitse over Næstved Erhvervshavns nye arealer. Illustration: Næstved Kommune
Skitse over Næstved Erhvervshavns nye arealer. Illustration: Næstved Kommune

Om tre år får Næstved Erhvervshavn en ny addresse. Det har et enigt byråd besluttet i en ny aftale om byudvikling.

Publisert

Blækket på aftalepapiret om et af de største byudviklingsprojekter i Næstved Kommune er netop tørt. Her kan man læse, at det er et enigt byråd, som står bag beslutningen om, at Næstved Erhvervshavn flytter ud af byen, så havnearealerne kan udvikles til et nyt byområde i tæt sammenhæng med bymidten. Om godt tre år vil Stenbæksholm derfor være adressen for Næstved Erhvervshavn. Der oplyser den sydsjællandske kommune i en pressemeddelelse.

Den nye havn bliver rykket godt 2 km ud af byen til Stenbæksholm lige syd for Svingbroen på vestsiden af Kanalen. Havnen kommer til at ligge tættere på indsejlingen til Karrebæk Fjord, hvor der i dag er landbrugsarealer.

Det er afgørende for Byrådet, at erhvervslivet fortsat kan få fragtet gods ad vandvejen til Næstved. Det nye havneanlæg vil derfor blive udformet og dimensioneret efter de virksomheder, som ønsker at benytte og investere i Næstved Erhvervshavn. Samtidig skal der sikres vækst – og udvidelsesmuligheder, hvis der på et senere tidspunkt skulle opstå økonomisk grundlag for en udvidelse.

I forbindelse med kajanlægget etableres en vendemulighed for mindre skibe, mens større skibe skal omkring den nuværende havn for at vende. Med den trafik, der er i dag, vil det dreje sig om cirka 150 skibe årligt.

Den nye havn skal udformes og dimensioneres, så prisen kan holdes inden for et budget på cirka 70-80 millioner kroner inklusive blandt andet tilkørselsveje, og her er det Næstved Erhvervshavn, som selv skal afholde alle udgifter.

I dag er Næsted Erhvervshavn en selvstyrehavn, men hvorvidt den skal blive ved med det, skal der træffes beslutning om senest 1. oktober i år.

Powered by Labrador CMS