Ambitioner og resultater: De blå havne bliver grønnere

0
De grønne bænke på Skagen Havn er lavet af genanvendt trawl. Foto: Skagen Havn

Tal fra brancheorganisationen Danske Havnes nyudgivne rapport ”Grønne erhvervshavne 2020” viser, at både de grønne ambitioner og resultaterne er store hos Danmarks Havne.

I 2019 vedtog Danske Havne en vision om, at danske havne skal være blandt de fremmeste i verden, hvad angår bæredygtige løsninger. Og man forpligtede sig til at arbejde for en række konkrete grønne målsætninger, som man hvert år ville måle sig på, første gang for året 2020. Nu offentliggøres for første gang tal.

Danske Havne har bl.a. en grøn vision om, at alle havnenes maskiner skal bruge ikke-fossile brændstoffer i 2025. I 2020 var 17 procent af havnenes maskiner allerede omstillet til grøn energi, viser tal fra rapporten. Til sammenligning var andelen af el-biler i Danmark i 2020 under 1 procent.

Også havnens samlede energiforbrug skal være 100 procent grønt – allerede i 2030. Det dækker forbrug til såvel opvarmning af bygninger, køling af kølehaller, belysning med mere. Også her er havnene på ret kurs. Rapporten viser, at 20 procent af det samlede energiforbrug i havnene kommer fra grøn el, som havnene enten selv har produceret eller indkøbt – oven i den eksisterende andel grønne el på elnettet. Sammen med grøn fjernvarme og naturgas er 31 procent af energiforbruget i de danske erhvervshavne CO2-neutralt.

Endelig viser rapporten også, at næsten 10.000 årlige anløb i danske havne benytter landstrøm, og yderligere 2.400 har mulighed for det. I alt havde 25 procent af de samlede anløb i 2020 mulighed for at benytte sig af grøn strøm, når de ligger i havnene. Dette tal ventes at stige betydeligt i de kommende år.

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar her
Skriv dit navn her