Arkivfoto: MSC
Arkivfoto: MSC

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Muslingeskraberen kan beses på Sejlerkajen 13 i Bogense Havn
En historisk muslingeskraber - Gammel fiskekutter på auktion
SAR-fartøjet Lars Kruse
Efter kritik: Nu er nye redningsbåde på vej til nordjyske fiskere
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Hyldet som ejerleder – Torben Østergaard-Nielsen modtager stor hæder
Svend-Erik Andersen
Lettet fiskeriformand: 'Jeg håber, fiskerne kan indhente det tabte'
Arkivfoto Tim Cole Unsplash
Vild video: Her jagter og dræber spækhuggere en hvidhaj

Den nye standard kræver, at vildtfangede fisk, der anvendes til foder i fiskeopdræt, skal komme fra mere bæredygtige fisk.

Fiskefoderproducenter, der vil ASC-certificeres, skal fremover dokumentere, at de marine ingredienser i foderet kommer fra bæredygtige fisk. Efter ASC’s foderstandard er færdigimplementeret i august 2022, må fiskeopdræt som anvender foderbaseret på vildtfangede fisk, for eksempel lakseopdræt, skifte til ASC-kompatibelt foder for at kunne bibeholde sin ASC-certificering.

Standarden betyder, at fiskefoderproducenterne ved certificeringen skal redegøre for alle marine ingredienser i deres foder og disse ingrediensers bæredygtighedsstatus.Den laveste tilladte status på et fiskerier, at det ligger i et såkaldt ‘fiskeforbedringsprogram’(Fisheries Improvement Project). For hvergencertificering kræves det, at en tiltagende større del af fiskene kommer fra bæredygtige kilder. Det højeste niveau ernår 100 procentaf de vildtfangede råvarer kommer fra MSC-certificerede fiskerier.

“Dette er et vigtigt skridt for at forbedre bæredygtigheden i fiskeopdræt og bekæmpe overfiskeri i vores have. Lanceringen af denne nye standard kommer til at give MSC-certificerede erhvervsfiskerier særstatus hos foderproducenterne. Jeg håber, at den vil fungere som et kraftigt incitament for, at store nordatlantiske fiskerier af sild, blåhvilling, og makrel (hvor afskæret ofte ender som foder) bliver gencertificerede. I dag er de suspenderede pga. mangler i forvaltningen”, udtaler Linnéa Engström, Programdirektør for MSC Skandinavien og Østersøregionen.

Cirka 20 procent af verdens vildtfangede fiske- og skaldyrsfangst går i dag til at producere fiskemel og fiskeolie. En del af dette laves til kosttilskud og foder til landdyr, men det meste, ca. tre fjerdedele, anvendes i akvakultur-industrien. De arter, som fortrinsvis bruges til foder, er pelagiske arter som tobis, blåhvilling, lodde, krill og ansjoser. Disse arter er vigtige i de marine økosystemer, eftersom de er forbindelsen imellem plankton og rovfisk som torsk og laks. De er også vigtige som foder for havfugle og marine pattedyr.

Flere af de nordiske fiskefoder-producenter har høje ambitioner om MSC-certificeret fisk i deres foder. Danske BioMar rapporterede i 2020, at 33 procent af de marine ingredienser som anvendes i deres foder kommer fra MSC-certificerede fiskerier. Norske Aker BioMarine, som laver fiskefoder af krill, bruger 100 procent MSC-certificerede marine ingredienser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Muslingeskraberen kan beses på Sejlerkajen 13 i Bogense Havn
En historisk muslingeskraber - Gammel fiskekutter på auktion
Svend-Erik Andersen
Lettet fiskeriformand: 'Jeg håber, fiskerne kan indhente det tabte'
2iEQj3L0
Stafetten: Tommel op til din besindige folketingsmand
SAR-fartøjet Lars Kruse
Efter kritik: Nu er nye redningsbåde på vej til nordjyske fiskere
Foto Danmarks Fiskeriforening
Fiskeriet og 3F Transport indgår overenskomstaftale

Relaterede artikler