Danmark skal have ny skibstype til Søværnet

Ivar Huitfeldt fregatten. Arkivfoto: Per Körnefeldt
Ivar Huitfeldt fregatten.

Søværnet skal have nye patruljeskibe, der vil kunne løse langt flere typer af opgaver end de nuværende. Derfor igangsætter forsvarsministeriet nu et udviklingsprojekt af den nye skibstype.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarets patruljefartøjer varetager i dag patruljering, farvandsovervågning og medvirker til redningsopgaver. Samtidig løser et antal ældre miljøskibe opgaven med oprydning i forbindelse med havmiljøulykker.

Til at løse de stadig mere komplekse opgaver som Danmark står overfor, er der brug for skibe, som med større fleksibilitet kan løse flere typer af opgaver og ikke mindst sikre dansk suverænitetshævdelse på havet. Derfor ønsker regeringen bakket op af forsvarsforligskredsen, at anskaffe en ny type patruljeskibe, som udover de militære opgaver også kan løse havmiljøopgaver.

”Danmark er omgivet af hav, hvilket stiller store krav til vores tilstedeværelse på vandet hvad angår den militære opgaveløsning, redningsopgaver og indsatser ved havmiljøulykker. Med den nye type af skibe vil vores evne til at løse opgaver blive markant styrket. Udviklingen af en ny skibstype er væsentlig for Danmarks sikkerhedsinteresser, men vil også styrke vores erhvervsliv og give et stort eksportpotentiale for danske virksomheder, da viden og teknologier vil blive kombineret på en helt ny måde,” siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Forsvarsministeriet indleder nu et forprojekt der skal sikre et stærkt design af den nye skibstype. Processen vil indebære en omfattende inddragelse af danske virksomheders viden og kompetencer indenfor udvikling af skibe og anvendelse af teknologi. Forprojektet skal samtidig sikre, at den nyeste viden om klimaløsninger indtænkes i anskaffelsen af skibene.

Design af de nye skibe skal danne baggrund for beslutning om den videre anskaffelse og produktion i forbindelse det kommende forsvarsforlig.

Forprojektet afholdes inden for Forsvarsministeriets samlede ramme.

Powered by Labrador CMS