Opsigtsvækkende forslag: Sænk skibe i Øresund

Foto: Olga Tsai / Unsplash
Foto: Olga Tsai / Unsplash

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Avataq
Over 1000 tons rejer - Trawler med rekordfangst for tredje gang
20191216_Femern_Byggeplads05-800px
Tysk domstol stopper arbejde på Femern-tunnelen
Danmarks største fiskerihavn ligger i Skagen
Nyeste tal er udgivet - Her ligger Danmarks største fiskerihavn
Screenshot 2022-01-16 at 20.33
Voldsom video: Undersøiske vulkanudbrud sender tsunami over Tonga
HNLMS Rotterdam
Nato har udstationeret flådeskib i Østersøen syd for Bornholm

Gamle skibsvrag på havbunden kan være en gave for dyrelivet og fremme havmiljøet. Derfor foreslår havbiolog og akvariechef på Øresundsakvariet i Helsingør, Jens Peder Jeppesen, at sænke færger som vrag i Øresund.

Det er de færreste rederier og søfolk, der ønsker at se deres skibe på bunden af havet, men det er ikke desto mindre hvad havbiolog og akvariechef på Øresundsakvariet i Helsingør, Jens Peder Jeppesen, foreslår i en opsigtsvækkende udtalelse til TV2 Lorry.

Ifølge havbiologen kan de gamle skibsvrag nemlig agere rev for dyrelivet, og derfor bør der fra kommuner og myndigheders side i højere grad bør tænkes i at lade udtjente skibe sænke som vrag i Øresund.

“Som udgangspunkt er de fleste vrag faktisk utrolig værdifulde for bundliv og bundmiljøet. Rene vrag, der er renset og helt fri for forurening, er ganske fornuftige at sænke. Det kunne man godt opfordre beslutningstagerne til at tænke noget mere i. Når skibe sænkes, fungerer det lige som et rev. Det udgør en forandring i havbunden med hårde overflader, der stikker op og giver anledning til, at en masse epifauna (havdyreliv, red.) kan bosætte sig,” siger Jens Peder Jeppesen til TV 2 Lorry.

Skibsvrag kan skabe skjulesteder for havets dyreliv, og særligt torsken, der netop nu mangler gemmesteder i Øresund, vil kunne få stor gavn af de udtjente fartøjer.

“Vi ved, at der er akut mangel på gemmesteder for blandt andet torsk i Øresund. De kan godt lide vrag, fordi de kan kile sig ind i for eksempel lastrum og skjule sig. Her kunne man lave flere gemmesteder for torsk i vores farvand, så ville det være positivt,” siger han.

Forskning fra DTU Aqua har vist, at voksne torsk ofte vælger deres eget “stam-vrag”, som de vender tilbage til dag efter dag. Her bruger torskene vraget til at stå i læ for vandstrømmen. På den måde sparer de energi, som de kan bruge til at vokse og formere sig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Avataq
Over 1000 tons rejer - Trawler med rekordfangst for tredje gang
1-maersk-hardware-ships_2016
Maersk opjusterer igen - På vej mod Danmarkshistoriens største overskud
Foto Russian Fishery Company
Aalborg-virksomhed sikrer kæmpe russisk ordre på halv milliard
Beaumaiden
Haverirapporten er klar - Styrmand sov da Beaumaiden grundstødte
Prammen Karin Høj
Ekspert giver bud på hvordan Scot Carrier vædrede danske Karin Høj

Relaterede artikler