Iltsvindssæsonen er i gang: Sådan står det til i Danmarks farvande

Foto: Markus Spiske / Unsplash

Der er gode iltforhold i de fleste farvande omkring Danmark, og situationen er bedre end de foregående år. Det viser årets første målinger fra Miljøstyrelsen.

Publisert

Kun få områder har i juni måned været ramt af iltsvind. Sådan kan iltsvindssituationen på nuværende tidspunkt opsummeres, og det er noget bedre end sidste år på samme tid. Dengang var blandt andet Limfjorden, Sydlige Lillebælt og Det Sydfynske Øhav allerede hårdt ramt af iltsvind. Det viser nye iltmålinger fra Miljøstyrelsen.

Et af de steder, der indtil nu er sluppet for iltsvind, er det Sydlige Lillebælt. Dette område blev sidste år ramt af iltsvind tidligt på sommeren, men ikke i år.

”Iltsvindssituationen er generelt positiv for årstiden. Det kan hænge sammen med, at foråret var ganske koldt. Derfor har havtemperaturerne været længere om at nå op på de temperaturer, som er gunstige for algevækst og dermed iltsvind,” siger kontorchef Harley Bundgaard Madsen fra Miljøstyrelsen.

Der er dog målt iltsvind i det dybe område i Ærøbassinet i Det Sydfynske Øhav. Der har i juni også været moderat iltsvind i Limfjorden, nærmere bestemt i Risgårde Bredning, Hvalpsund og Skive Fjord.

Haderslev Fjord, Flensborg Fjord og Mariager Fjord har også været ramt af kraftigt iltsvind i år. Mariager Fjord har været permanent ramt af kraftigt iltsvind siden februar.

Powered by Labrador CMS