NIRAS skal undersøge miljøet forud for etablering af energiø

Foto: NIRAS

Energinet har tildelt NIRAS opgaven med at udarbejde strategisk miljøvurdering samt udføre miljøundersøgelser af den kommende energiø samt omkringliggende havmølleparker i Nordsøen.

Publisert

Ved et netop overstået udbud vandt NIRAS opgaven med at udarbejde strategisk miljøvurdering og gennemføre miljøundersøgelser ved den nye energiø i Nordsøen, der skal placeres ca. 100 kilometer ud for den jyske vestkyst. NIRAS-specialister i Danmark og England skal løse opgaven sammen med et meget stærkt hold af underrådgivere fra DCE, University of St. Andrews, Bio-App, DNV og Integra Consult.

Planen omfatter etablering af den første energiø i Nordsøen samt i alt 3 gigawatt havmøllepark omkring energiøen, med mulighed for senere udbygning til i alt 10 gigawatt. Energiø Nordsøen bliver det hidtil største vedvarende energiprojekt i Danmark og i Nordsøen.

”I NIRAS arbejder vi bredt og fokuseret inden for miljø, bæredygtigheds- og energiområdet. For os er det meget vigtigt at være en del af et så centralt projekt i den danske energiomstilling. Et komplekst, unikt og politisk højprofileret projekt, som vi glæder os meget til at komme i gang med,” siger Betina Haugaard Heron, der er NIRAS’ projektdirektør på opgaven.

Det hold, der skal arbejde sammen for Energinet med strategisk miljøvurdering og miljøundersøgelserne i Nordsøen, har et i forvejen succesfuldt afprøvet samarbejde med stor gensidig respekt for hinanden og hinandens specialistområder. Teamet arbejder i øjeblikket også for Energinet med miljøundersøgelser i forbindelse med Hesselø Havmøllepark.

NIRAS, der er en global aktør i forhold til rådgivning om havvind med specialister på kontorer i Europa og Asien, er stolte over at have vundet den nye opgave og glæder sig til at arbejde med projektet i Nordsøen.

”Selv om vi har mere end 25 års erfaring med rådgivning fra den tidlige fase med forundersøgelser til etablering og drift af havmølleparker, glæder vi os specielt meget til dette arbejde. Projektet byder på nye faglige problemstillinger, da der udover havmølleparker skal etableres en kunstig ø. Der skal udføres detaljerede miljøundersøgelser over de næste år af blandt andet havpattedyr, hvor forekomsten af marsvin, hvidnæser og vågehvaler vil blive kortlagt,” fortæller Betina Haugaard Heron.

Formålet er dels at få afdækket de forventede væsentlige miljømæssige virkninger af planen og foreslå tiltag, som kan reducere eventuelle væsentlige virkninger på miljøet. Den strategiske miljøvurdering vil blive sendt i offentlig høring, så offentligheden får lejlighed til at give sine bemærkninger til planen. Oplysningerne og vurderingerne i miljørapporten og de indkomne høringssvar vil indgå i Energistyrelsens beslutning om det konkrete projekt, der skal gennemføres.

Frem til 2024 skal NIRAS blandt andet kortlægge og undersøge havpattedyr, fiskebestande og fuglelivet på forskellige tidspunkter af året i området for den planlagte energiø og den planlagte havvindmøllepark omkring energiøen.

Powered by Labrador CMS