Lave bestande suspenderer MSC certificeringen for silden

Arkivfoto: Lærke Worsøe.

Lave bestande fører til suspendering af MSC certificeringen for silden i den centrale Østersø.

Publisert

Dette års ICES (International Council for the Exploration of the Sea) anbefaling for silden i den centrale Østersø blev kraftig reduceret grundet lav rekruttering. Den lave bestandsvurdering medfører en suspendering af MSC (Marine Stewardship Council) certificerede fiskerier målrettet silden i den centrale Østersø.

Fiskeriet vil være suspenderet fra den 15. september 2021, og de følgende MSC certifikater vil alle være delvis berørt:

• Denmark, Estonia, Germany, Sweden Baltic herring and sprat
• Finland Baltic herring & sprat
• NZRO Gulf of Riga herring and sprat trawl fishery

Kun de dele af certifikaterne der fisker silden i den centrale Østersø vil være berørt.

“Østersøens økologi er i en dårlig tilstand, hvilket skaber store udfordringer for bæredygtigheden på lang sigt for fisk i regionen. På samme tid viser suspenderingen at MSC programmet virker,” siger Linnéa Engström, MSC Program direktør for Baltikum og Skandinavien.

Kun fiskerier, der er bæredygtige i forhold til fiskebestande, påvirkning af økosystemet og forvaltning, kan opnå og bibeholde et certifikat. Suspenderingen af den del af certifikatet som vedrører silden i den centrale Østersø, er derfor et naturligt resultat af MSC programmets måde at fungere på.

2019-årgangen af silden i den centrale Østersø, der blev vurderet til at være stærk i sidste års ICES-anbefaling, er nu vurderet til at være under gennemsnittet. Der har ikke været stærk rekruttering siden 2015, og det har resulteret i en reduktion af anbefalingen for det samlede TAC (total allowable catch) på 36procent i forhold til sidste år. Silden i den centrale Østersø er i MSC’s program defineret til at spille en central rolle i økosystemet, og med bestandens nuværende status vurderes det lige nu ikke at være bæredygtigt at fiske den. Fiskeriet er en af de største i Sverige, men men spiller også en vigtig rolle i Danmark eftersom de fleste af sildene landes i Danmark.

Bestanden af sild i den centrale Østersø er i de næste år afhængig af udviklingen af de indkommende årgange, og fremtiden for MSC certificerede fiskerier hvor silden i den centrale Østersø er inkluderet, afhænger af fiskeriernes evne til at adskille fangsten af brisling og sild, og også mellem forskellige sildebestande.

Powered by Labrador CMS