Naturfredningsforening savner klima og hav på finansloven

Maria Reumert Gjerding. Foto: Danmarks Naturfredfningsforening
Maria Reumert Gjerding.

Regeringen har netop fremlagt deres forslag til finansloven, og set med naturens briller, er det en tynd omgang, mener præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

Publisert Sist oppdatert

I midten af august udkom FN’s klimapanel med deres seneste rapport, som slår en tyk streg under behovet for at øge tempoet i den grønne omstilling. Men netop klimaet er stort set fraværende i regeringens forslag til finanslov. Og det går altså ikke, mener Maria Reumert Gjerding.

“Regeringen kan ikke gå og bryste sig af at Danmark er et grønt foregangsland og så fremlægge et finanslovsudspil, der er blottet for grønne ambitioner. Man kan ikke nøjes med at parkere klimaindsatsen i de igangværende forhandlinger om landbruget. Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal klima tænkes ind i alle politikområder og nye initiativer. Fra et klimaperspektiv virker finanslovsudkastet utrolig fantasiløst,” lyder det fra Maria Reumert Gjerding.

“Klimarådet har sagt klart og tydeligt, at regeringen endnu ikke har leveret et klart og plausibelt svar på, hvordan man vil nå målet om 70 procents CO2-reduktion i 2030 endnu. Derfor nytter det ikke, at man vender det blinde øje til klima en finanslov, hvor man netop har muligheden for at styrke klimaindsatsen, siger hun og efterlyser konkret en større økonomisk ramme målrettet klimavirkemidler og penge til cirkulær økonomi og eksempelvis skovrejsning,” siger hun.

Maria Reumert Gjerding savner blandt andet midler til at understøtte den blå omstilling af havet. Til efteråret skal Folketinget forhandle om en ny havplan, som blandt andet skal sikre mere beskyttet havnatur, og her havde hun håbet, at regeringen havde afsat midler til genopretning af havnaturen.

“Med regeringens forslag om nye havstrategi-områder, når Danmark op på 4,1 procent strengt beskyttet hav. Det er alt alt for lidt. Vi skal beskytte en langt større del af det danske havområde, og i gang med genopretningen af stenrev, plante ålegræs og andre tiltag til at skabe et rigt dyre- og planteliv i havene omkring Danmark,” siger hun.

Powered by Labrador CMS