Museum udgraver vikingekonges flådehavn og skibsværft

Arkæologer fra Moesgaard Museum er i Eskelund i gang med at udgrave en flådehavn og et skibsværft fra vikingetiden. Foto: Moesgaard Museum
Arkæologer fra Moesgaard Museum er i Eskelund i gang med at udgrave en flådehavn og et skibsværft fra vikingetiden. Foto: Moesgaard Museum

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

today popular

En af forsvarets redningshelikoptere
Stor redningsaktion - Forsvaret leder efter forsvundet sømand
En springende tun
Fiskeristyrelsen tillader øget fiskeri af tun fra Skagen havn
Imponerende video: Se slæbebåd redde containerskib fra kollision
Imponerende video: Se slæbebåd redde containerskib fra kollision
filip-gielda-Odv8YNim-fg-unsplash
Én omkommet da jolle kæntrede på grund af for mange fisk
Her er Verdens nye største containerskib
Her er Verdens nye største containerskib

Moesgaard Museum gik onsdag i gang med udgravningerne af en flådehavn og et skibsværft fra vikingetiden.

At Danmark i mange år har været en stolt søfarts nation er ikke den største hemmelighed, men lige nu bliver der tilføjet endnu et kapitel til historien i Aarhus, hvor Moesgaard Museum udgraver vikingekongen Godfreds flådehavn og skibsværft.

Onsdag tog museet nemlig fat på at udgrave vikingekongen Godfreds skibsværft, der ligger i engene ved Eskelund i Aarhus. Aarhus, der i vikingetiden blev kaldt Aros, blev grundlagt af Kong Godfred, der regerede fra omkring år 800 til 810. Skibsværftet er en del af en flådehavn ved Eskelund og blev anlagt samtidig med Aros, hvor Godfred valgte området som base for sin flåde. Flådehavnen ved Eskelund kunne nås ved at sejle fem km op ad Aarhus Å forbi byen. Her opankrede flåden før togterne ud i verden.

Området, som arkæologerne nu skal undersøge nærmere, kaldtes også i vikingetiden ”Snekkeeng” – snekke var vikingetidens ord for krigsskib. Moesgaard Museum har tidligere fundet spor af et skibsværft i engene på stedet, og dateringer viser, at værftet blev grundlagt i år 797. Ved de tidligere undersøgelser er der blevet fundet dele af vikingeskibe og værktøj. Den aktuelle udgravning skal afdække andre dele af skibsværftet og formålet med undersøgelsen er at få nyt indblik i værftets brugstid og i bevaringsforholdene på stedet. De nye udgravninger vil også kunne afdække om, der blev bygget eller repareret skibe på stedet.

Kong Godfred var en stor erobrer, der regerede over Sydnorge, Danmark, Skåne og Nordtyskland indtil Slien ved Slesvig. Fra datidens Aros bevogtede kongen den vigtige sejlads fra Jylland til Sjælland og fra Nordtyskland til Norge. Fra byen kunne Sjælland nås på et par timer med de hurtige vikingeskibe.

Den nye undersøgelse af Snekkeeng er led i et planlagt forløb, hvor der senere vil komme nye store udgravninger på stedet og i Aarhus by. Udgravningen udføres af Moesgaard Museum i perioden 1.- 15. september.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POPULAR THIS WEEK

Redningsfartøjet Det norske veritas
Dansk kæmpetrawler gik på grund i Lofoten
filip-gielda-Odv8YNim-fg-unsplash
Én omkommet da jolle kæntrede på grund af for mange fisk
En springende tun
Fiskeristyrelsen tillader øget fiskeri af tun fra Skagen havn
einar-jonsson-zGahmtfFMgU-unsplash
Venstre-politiker vil skyde halvdelen af sælerne i Østersøen
Her er Verdens nye største containerskib
Her er Verdens nye største containerskib

RELATED POSTS