Museum udgraver vikingekonges flådehavn og skibsværft

Arkæologer fra Moesgaard Museum er i Eskelund i gang med at udgrave en flådehavn og et skibsværft fra vikingetiden. Foto: Moesgaard Museum
Arkæologer fra Moesgaard Museum er i Eskelund i gang med at udgrave en flådehavn og et skibsværft fra vikingetiden.

Moesgaard Museum gik onsdag i gang med udgravningerne af en flådehavn og et skibsværft fra vikingetiden.

Publisert

At Danmark i mange år har været en stolt søfarts nation er ikke den største hemmelighed, men lige nu bliver der tilføjet endnu et kapitel til historien i Aarhus, hvor Moesgaard Museum udgraver vikingekongen Godfreds flådehavn og skibsværft.

Onsdag tog museet nemlig fat på at udgrave vikingekongen Godfreds skibsværft, der ligger i engene ved Eskelund i Aarhus. Aarhus, der i vikingetiden blev kaldt Aros, blev grundlagt af Kong Godfred, der regerede fra omkring år 800 til 810. Skibsværftet er en del af en flådehavn ved Eskelund og blev anlagt samtidig med Aros, hvor Godfred valgte området som base for sin flåde. Flådehavnen ved Eskelund kunne nås ved at sejle fem km op ad Aarhus Å forbi byen. Her opankrede flåden før togterne ud i verden.

Kong Godfred var en stor erobrer, der regerede over Sydnorge, Danmark, Skåne og Nordtyskland indtil Slien ved Slesvig. Fra datidens Aros bevogtede kongen den vigtige sejlads fra Jylland til Sjælland og fra Nordtyskland til Norge. Fra byen kunne Sjælland nås på et par timer med de hurtige vikingeskibe.

Den nye undersøgelse af Snekkeeng er led i et planlagt forløb, hvor der senere vil komme nye store udgravninger på stedet og i Aarhus by. Udgravningen udføres af Moesgaard Museum i perioden 1.- 15. september.

Powered by Labrador CMS