Aftale om energiø skal følges op af hurtige beslutninger

Visualisering af energiøen i Nordsøen. Visualisering: Energistyrelsen
Visualisering af energiøen i Nordsøen. Visualisering: Energistyrelsen

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

today popular

En af forsvarets redningshelikoptere
Stor redningsaktion - Forsvaret leder efter forsvundet sømand
En springende tun
Fiskeristyrelsen tillader øget fiskeri af tun fra Skagen havn
Imponerende video: Se slæbebåd redde containerskib fra kollision
Imponerende video: Se slæbebåd redde containerskib fra kollision
filip-gielda-Odv8YNim-fg-unsplash
Én omkommet da jolle kæntrede på grund af for mange fisk
Her er Verdens nye største containerskib
Her er Verdens nye største containerskib

Ny politisk aftale skaber mere klarhed om selve udbuddet af energiøen i Nordsøen. Dansk Energi hilser aftalen velkommen men efterlyser, at der nu træffes flere beslutninger hurtigt, så øen og havvinden ikke bliver forsinket.

Forligskredsen bag aftalen om energiøer er gået endnu et skridt på den lange vej for at realisere energiøen i Nordsøen. Med en ny tillægsaftale har partierne besluttet, at medejerskab og etablering af øen skal udbydes i ét samlet udbud. Og det vækker tilfredshed hos Dansk Energi.

“Ét samlet udbud kan speede processen op, og det er der stærkt brug for. Nu kan interesserede bydere få inddraget entreprenører tidligt i projektet og levere et stærkt og innovativt bud fra start. Der er blevet lyttet til markedsaktørernes anbefalinger, og jeg håber, dét fortsætter, så vi fastholder branchens store interesse for projektet,” siger Kristine Grunnet, Branchechef i Dansk Energi.

Hun opfordrer nu myndigheder og politikere til at arbejde hurtigt og rydde unødvendige barrierer af vejen, så energiøen kan realiseres, så tæt på 2030 som muligt.

“Det er helt afgørende, at de næste beslutninger tages hurtigt, da vi har brug for meget mere grøn strøm til at gennemføre klimamålet i 2030 og til at banke CO2’en i bund i alle sektorer. Derfor skal tidsplanen optimeres, og vi skal have fjernet de barrierer og usikkerheder, der kan forsinke processen. Politikerne må nu blive enige om at bygge øen, så den kan håndtere 10 GW havvind fra start. Det er alt for dyrt og tidskrævende først at bygge en lille ø, for dernæst at bygge den større. Vi og resten af Europa har brug for masser af havvind – vi har ikke brug for flere forsinkelser og bump på vejen, siger” Kristine Grunnet og henviser til, at der allerede nu er en betydelig risiko for, at der først kan kobles havvind på øen i 2033. Tre år senere end først planlagt.

Derfor opfordrer hun regeringen og Folketingets partier til at melde klart ud, at man ønsker at etablere øen. Lige nu har politikerne en option for at stoppe projektet næste sommer, hvis Danmark på det tidspunkt ikke har indgået en aftale om en udenlandsk elforbindelse fra øen.

“Der skal ikke stikkes en kæp i hjulet på energiøen. Klimaet og branchen har brug for politisk commitment og klarhed, og alene i Danmark får vi brug for meget mere grøn el til de electrofuels, der skal i lastbiler og gøre vores stærke skibsfart grøn,” siger Kristine Grunnet.

Med aftalen indkalder Energistyrelsen nu markedsaktører til dialog om den videre proces.

(Visited 1 times, 1 visits today)

One Response

  1. Skal vi så ikke bygge 500 af disse, det vil dække Danmarks forventede energi forbrug frem til 2050

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POPULAR THIS WEEK

Redningsfartøjet Det norske veritas
Dansk kæmpetrawler gik på grund i Lofoten
filip-gielda-Odv8YNim-fg-unsplash
Én omkommet da jolle kæntrede på grund af for mange fisk
En springende tun
Fiskeristyrelsen tillader øget fiskeri af tun fra Skagen havn
einar-jonsson-zGahmtfFMgU-unsplash
Venstre-politiker vil skyde halvdelen af sælerne i Østersøen
Her er Verdens nye største containerskib
Her er Verdens nye største containerskib

RELATED POSTS