Kvindelige faglærte i fælles front på tværs af brancher

Kvindelige faglærte i fælles front på tværs af brancher

Den maritime industri i Danmark har en udfordring til fælles med mange andre brancher – nemlig den store og desværre stigende mangel på faglært arbejdskraft.

Publisert Sist oppdatert
Kvindelige faglærte i fælles front på tværs af brancher

Netop denne udfordring adresseres i projektet Boss Ladies, som Danske Maritime – og dermed den maritime industri – nu er blevet en del af. Boss Ladies har, som navnet indikerer, fokus på de unge kvinder og arbejder målrettet med at vise mulighederne, udviske fordommene og skabe interesse for at gå en teknisk vej – også hvis cpr-nummeret slutter på et lige tal.

For fælles fodslag på tværs af brancher giver en stærkere stemme, siger Cecilie Lykkegaard, vicedirektør hos Danske Maritime.

”Hvis vi ikke får talentfulde unge kvinder til i højere grad at få øjnene op for vores branche, går vi glip af en masse talent. Vi er i samme båd som flere andre industrier i forhold til den udfordring, og selv om vi i princippet kæmper om de samme unge medarbejdere, så kan vi få mere pondus ved at promovere de spændende muligheder i fællesskab. I den maritime industri har vi samtidig en vigtig opgave med at forklare, at vi ikke er en sort, men en grøn industri, og når vi længere ud med det budskab, kan vi forhåbentlig også tiltrække flere dygtige kvinder, som både kan og vil bidrage til den grønne omstilling af verdensflåden,” siger Cecilie Lykkegaard.

Boss Ladies-projektet er et forandringsprojekt, hvis formål er at fremme diversitet – både i maritime virksomheder og på de uddannelser, den maritime industri primært rekrutterer fra. Et centralt element i projektet er gøre op med forestillingen om typiske mandefag, hvilket Boss Ladies udfordrer på flere forskellige måder. Blandt andet med et ambassadørkorps af unge, kvindelige faglærte lærlinge, svende og piger på skolebænken, som tager ud på skoler og fortæller om deres fag, samt flere typer af besøg og forløb, som også skal vise, hvad det egentlig vil sige at være faglært.

Men der er fortsat meget langt imellem de kvindelige faglærte – både i den maritime industri og andre brancher. Derfor har virksomhederne en helt afgørende rolle. Kun sammen kan vi skabe forandring, fastslår Nina Groes, stifter og direktør i Foreningen Divers, som står bag Boss Ladies.

”Hos Boss Ladies ser vi virkelig frem til at starte samarbejdet med Danske Maritime. Vi har allerede stor erfaring med at arbejde strategisk med virksomheder, og vi kommer til at udvide vores indsats de kommende tre år. Vi arbejder med mere end 200 ambassadører, og vi ved, hvor vigtigt det er, at virksomhederne bakker op om kvinder i branchen. Vores ambassadører baner vejen for de kommende generationer, men det helt stort ryk kræver, at vi får virksomhederne med,” siger Nina Groes.

Arbejdet med at sikre aktiv deltagelse fra virksomhederne er nu gået i gang, og som de første har Scanel, som er specialister i avancerede elektriske løsninger, fundet to dygtige kvindelige medarbejdere til ambassadørkorpset. Disse kommer således til at være maritime rollemodeller for piger i folkeskolen, og samtidig betyder netværket til andre kvindelige faglærte også noget, mener Cecilie Lykkegaard.

”Desværre ved vi, at der er et stort frafald af piger på især de tekniske erhvervsuddannelser, hvor pigerne i forvejen i undertal. Derfor arbejder vi også med, hvordan vi kan skabe netværk på tværs af både virksomheder og brancher, så unge kvinder både møder rollemodeller og selv får relationer, som kan være en hjælp, hvis man føler sig lidt alene i hanegården. Det er derfor også meget positivt, at vores medlemmer prioriterer at tage aktiv del i denne indsats. At skabe ændringer på dette område er ikke nogen enkel sag. Det kræver en koordineret indsats på mange niveauer, hvor både Boss Ladies, vi og vores medlemsvirksomheder spiller en vigtig rolle for at rykke ved stereotyperne,” siger Cecilie Lykkegaard.

Danske Maritimes deltagelse i Boss Ladies er støttet af Den Danske Maritime Fond.

The post Kvindelige faglærte i fælles front på tværs af brancher first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS