DTU åbner nyt østersklækkeri på Mors

Sporeliner til tangproduktion. Foto: Anne Trap Lind / DTU Aqua
Sporeliner til tangproduktion. Foto: Anne Trap Lind / DTU Aqua

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

today popular

Redningsfartøjet Det norske veritas
Dansk kæmpetrawler gik på grund i Lofoten
Her er Verdens nye største containerskib
Her er Verdens nye største containerskib
Fire på stribe
Fiskerne siger nej til kamera-overvågning
Christiansoefarten
Christiansø-færge håber også på gratis sommersejlads
Søfartsstyrelsen tilbageholder fragtskib efter grundstødning
Søfartsstyrelsen tilbageholder fragtskib efter grundstødning

DTU Aqua åbner et nyt, topmoderne østersklækkeri på Mors og får dermed nye muligheder for uddannelse, forskning og erhvervssamarbejde.

DTU Aqua åbner snart et nyt østersklækkeri hos Dansk Skaldyrcenter på Mors, og med sine cirka 750 kvadratmeter er klækkeriet hele 10 gange større end det nuværende, der er i brug i dag. Dertil kommer en østersbørnehave på cirka 450 kvadratmeter.

Det betyder, at DTU Aqua på Mors, som Dansk Skaldyrcenter er en del af, nu har både kapacitet og teknologi til at understøtte forskning og udvikling i akvakultur som fremtidens bæredygtige fødevareproduktion. Derudover skabes der rum for mere uddannelse lokalt, f.eks. i form af kandidat- og ph.d.-projekter, samt en udvidelse af samarbejdet med det lokale erhvervsliv.

“Åbningen af vores nye klækkeri er det største, der er sket, siden Dansk Skaldyrcenter blev etableret i 2003. Klækkeriet er state of the art – der findes ikke noget lignende i Danmark. I de nye faciliteter fokuserer vi på fladøsters og tangarter som søl og sukkertang. Netop i tangproduktionen har der i udviklingen af de omkostningseffektive sporeliner, som tangen vokser på, været en flaskehals på grund af manglende teknologi,” siger Jens Kjerulf Petersen, leder af Dansk Skaldyrcenter og professor ved DTU Aqua.

Med det nye klækkeri vil man finde ny teknologi efter alle kunstens regler til klækning af både østers og andre skaldyrarter og dyrkning af tang.

Ifølge forskerne kan opdræt af skaldyr samt dyrkning af tang både tjene som fremtidens bæredygtige fødevarer samt gavne vandmiljøet og biodiversiteten i havet. Tang og østers optager nemlig næringsstoffer og renser havvandet.

Derfor er opskaleringen af klækkeriet også sat i søen for at bidrage til at ændre samfundets produktion af fødevarer til en mere bæredygtig erhvervsudvikling. Dertil kommer, at disse arter har et meget lavt eller endda negativt CO2- aftryk.

Skaldyrcentret har allerede i dag et stærkt samarbejde med det omgivende erhverv og samfund. Dels har Dansk Skaldyrcenter siden 2013 fungeret som et formidlingscenter, hvis hovedopgave er at formidle den nyeste viden på området til folkeskole- og gymnasieelever, turister, foreninger og firmaer. Dels samarbejder Skaldyrcentret med primært lokale virksomheder i Region Nordjylland, men i de senere år også virksomheder andre steder i landet.

Leder Jens Kjerulf Petersen ser frem til endnu flere nye samarbejdsmuligheder og nye muligheder for lokale arbejdspladser i forbindelse med det nye klækkeri.

Det nye østersklækkeri indvies 1. oktober med besøg af fiskeriminister Rasmus Prehn og Morsø Kommunes borgmester Hans Ejner Bertelsen.

(Visited 37 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POPULAR THIS WEEK

Redningsfartøjet Det norske veritas
Dansk kæmpetrawler gik på grund i Lofoten
Her er Verdens nye største containerskib
Her er Verdens nye største containerskib
Foto Visit Greenland Unsplash
Rusland presser på - Vil samarbejde med Grønland om fiskeri
DCIM101MEDIADJI_0478
Se billederne: DanFish International er slut for denne gang
Se videoen: Her løftes passagerdæk på verdens største hurtigfærge
Se videoen: Her løftes passagerdæk på verdens største hurtigfærge

RELATED POSTS