Tarajoq. Foto: Naturinstituttet Pinngortitaleriffik
Tarajoq. Foto: Naturinstituttet Pinngortitaleriffik

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Screenshot 2022-07-03 at 19.59
Voldsom video: Hajangreb lukker for fiskerbåde i Det Røde Hav
Foto Hong Kong Government Flying Service 2
Uhyggelig video: 27 søfolk forsvundet efter tyfon knækker skib
Fiskeri-Skagen-Rockall_DSC0048-1200x795
Dyster melding - Ny CO2-afgift i fiskeriet vil koste arbejdspladser
Illustration- Energistyrelsen
Nu skal ny placering af omstridt havvindmøllepark findes
Voldsom video: Skib knækket under tyfon – 27 søfolk forsvundet
Voldsom video: Skib knækket under tyfon – 27 søfolk forsvundet

Grønlands nye forskningsskib, Tarajoq, er nu færdigbygget og på vej til Norge, hvor værftet vil gennemføre støjmåling af skibet. Efterfølgende vil Tarajoq sejle til Færøerne for at få fiskeredskaber om bord.

Tarajoq er Grønlands nye forskningsskib og Grønlands Selvstyres hidtil største investering i forskning. Skibet åbner nye muligheder for både grønlandsk og international forskning i Arktis og peger fremad i overvågningen af reje- og fiskebestande og klimamæssige ændringer i havmiljøet. Tarajoq nu er færdig og på vej til Norge, hvor værftet vil gennemføre støjmåling af skibet. Efterfølgende vil Tarajoq sejle til Færøerne for at få fiskeredskaber om bord.

Tarajoq er designet specielt til at sejle og arbejde i arktiske farvande. Det topmoderne, 61 meter lange skib kan med sin størrelse og udrustning sejle længere nordpå og udføre langt flere typer af forsknings- og miljøopgaver, end det tidligere har været muligt. Både teknisk og ambitionsmæssigt afspejler Tarajoq betydningen af havets levende ressourcer for det grønlandske samfund.

Tarajoq er finansieret af Grønlands Selvstyre med støtte fra Aage V. Jensens Fonde og har kostet i alt 235 millioner kroner. Skipsteknisk AS i Norge har tegnet skibet, og BALENCIAGA Skibsværft i Spanien har stået for bygningen. Tarajoq drives af Grønlands Naturinstitut på vegne af Grønlands Selvstyre.

Tarajoq har plads til 12 besætningsmedlemmer og 20 forskere og giver også mulighed for uddannelsesophold for studerende under bl.a. de maritime uddannelser i Grønland. Tarajoq kan håndtere næsten enhver form for videnskabeligt arbejde og udstyr i Arktis: Fiskeri med bundtrawl og pelagisk trawl, akustisk opmåling af fiskebestande samt detaljeret kortlægning af havbunden omkring Grønland flere kilometer under havoverfladen – til stor nytte for både forskere, fiskere og skibsfart.

Grønland har nu egne, moderne skibe, som forventes at tjene landets maritime overvågning og forskning mange år fremover: Tarajoq vil tage sig af udenskærsområderne, og den mindre Sanna vil fortsat varetage indenskærs undersøgelser af vigtige fiskearter som hellefisk og torsk samt opmålinger af havbunden i indenskærsområder langs Vestgrønland.

Nøgletal

Bruttotonnage:2841
Nettotonnage:852
Længde:61,4 m
Bredde:16,0 m
Dybgang:06,4 m
Servicefart:14 knob
Pæletræk:> 50 tons
Dage til søs:> 40

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Foto Hvide Sande Shipyard 4
Smukke billeder: Her flytter Fiskeristyrelsens nybygning kajplads
Unger af den europæiske ål kaldes glasål
Kæmpe fangst - Europol anholder 49 personer for smugling af ål
Foto Twitter 2
Voldsom video - Her eksploderer skib og dræber 13 personer
Foto Hong Kong Government Flying Service 2
Uhyggelig video: 27 søfolk forsvundet efter tyfon knækker skib
Screenshot 2022-07-03 at 19.59
Voldsom video: Hajangreb lukker for fiskerbåde i Det Røde Hav

Relaterede artikler