Flot video: Stor øvelse i Arktis gav uvurderlig viden

Arctic Light 2021. Foto: Arktisk Kommando / Facebook
Arctic Light 2021.

Sammen med kolleger fra blandt andet Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet har Forsvaret de sidste par uger trænet sammen i Sydgrønland. Øvelsen Arctic Light skulle træne Arktisk Beredskabsstyrkes evne til at samarbejde under naturkatastrofer.

Publisert

Med indsættelsen af fly, helikoptere, skibe, miljøberedskab, ingeniørtropper, hjemmeværnet, frømænd og jægersoldater har Forsvaret som en del af Arktisk Beredskabsstyrke trænet evnen til at udføre redningsaktioner af civile og inddæmme oliudslip under en stor katastrofeøvelse i Grønland.

Øvelsen hed Arctic Light og udspillede sig fra den 1.-12. november. Her trænede deltagerne med afsæt i et realistisk tsunami-scenarie deres evne til at hjælpe den grønlandske civilbefolkning under særlige katastrofesituationer.

Forsvaret leverer dagligt en stor og specialiseret del af beredskabsarbejdet i Arktis og ved Grønland og Færøerne i øvrigt med det formål at øge trygheden for grønlandske og færøske borgere og andre, der færdes i regionen.

Med 300 deltagere skabte Arctic Light-øvelsen en unik ramme for at træne koordinationen mellem tilkaldte enheder fra hele Rigsfællesskabet og USA.

Under Arctic Light trænede deltagerne redningsaktioner og inddæmning af miljøkatastrofer som del af et realistisk tsunami-scenarie. I scenariet var flere huse i bygden Qoornoq skyllet i havet, over 32 indbyggere var savnet og en større olietank med cirka 400.000 liter råolie forestillede at være sprunget læk. Derudover var forsyningen og kommunikationslinjerne ødelagte i scenariet.

Se også de flotte billeder: Arktisk Kommando i stor militærøvelse

Scenariet er ikke bare grebet ud af den blå arktiske luft. I 2017 blev bygden Nuugaatsiaq i Nordgrønland ramt af en stor flodbølgekatastrofe efter et fjeldskred. Tsunamien på omkrig 10 meter oversvømmede store dele af bygden og skyllede mange af husene i havet. Drikkevands- og elforsyningerne blev ødelagt, al telekommunikation svigtede og bygden måtte straks evakueres.

Powered by Labrador CMS