27 millioner skal åbne passage for fiskene ved Sæby Vandmølle

Vandmøllen i Sæby. Foto: Frederikshavn Kommune
Vandmøllen i Sæby. Foto: Frederikshavn Kommune

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

today popular

Foto Twitter Dominic Dyer
Fire spækhuggere skudt - Sælger kødet for 50 kroner kiloet
Torsk
Trods små torskekvoter: Fiskere får ikke hjælp fra ministeren
gitte henning ny
Kæmpe formuer - Her er landets rigeste fiskere
Kok dræber kaptajn ombord på bulk carrier
Kok dræber kaptajn ombord på bulk carrier
Her er Verdens nye største containerskib
Her er Verdens nye største containerskib

Frederikshavn Kommune har fået et tilsagn fra staten om cirka 27 millioner krone til at gennemføre et projekt, der vil medføre, at fisk og andre organismer i Sæby Å frit kan passere Sæby Vandmølle.

Frederikshavn Kommune har tidligere fået afslag på ansøgninger til projektet, men denne gang imødekommer staten ansøgningen med det største beløb, der er bevilliget i ansøgningsrunden i 2021, og det glæder Karsten Thomsen, formand for Teknisk Udvalg i Frederikshavn Kommune.

“Det er en stor glæde, at staten nu bevilliger så stort et beløb til et kostbart projekt, som betyder meget for mange lokale, men også for vores turister. Vi vil gerne give fiskene fri passage ved vandmøllen. Samtidigt ønsker vi at bevare de kulturhistoriske værdier, så kommende generationer fortsat kan se, hvordan man i gamle dage udnyttede vandkraften,” udtaler Karsten Thomsen, formand for Teknisk Udvalg.

Projektet, som staten nu har bevilliget 27 millioner kroner til at gennemføre inden for tre år, består i hovedtræk af at fjerne en del af stemmeværket ved Sæby Vandmølle og lave et vandløbsstryg, som leder størstedelen af vandet forbi det resterende stemmeværk og møllesø. Vandløbsstryget skal etableres, så det er langt nok til at udjævne faldet i vandløbet, og der skal laves foranstaltninger, der sikrer, at omkringliggende bygninger ikke får sætningsskader, når vandstanden i åen bliver en smule lavere oven for vandmøllen.

“Kommunen har tidligere lavet en forundersøgelse med projektering af en løsning for, hvordan passagen kan etableres. I denne proces har vi været i dialog med blandt andet lodsejere, lystfiskerforeninger og andre relevante interessenter. Denne dialog vil vi fortsætte, så vi får skabt den bedst mulige løsning for alle parter,” siger Karsten Thomsen.

Næste skridt i processen er, at kommunen afslutter yderligere undersøgelser i området ved Sæby Vandmølle og laver detailprojektering. I denne forbindelse vil alle interessenter blive hørt igen og få mulighed for at bidrage med input. Herefter fremskaffer kommunen de nødvendige myndighedstilladelser, og når alle tilladelser til projektet er på plads, går arbejdet med at gennemføre projektet rent fysisk i gang.

Ud over bevillingen til projektet ved Sæby Vandmølle har staten givet tilsagn om knap 6,5 millioner kroner til at gennemføre et projekt, der skal åbne for, at fisk og andet dyreliv i Elling Å frit kan passere Mariendal Mølle.

En forundersøgelse viser, hvordan passagen kan etableres, og der har været en dialog med relevante interessenter. Forundersøgelsen beskriver det projekt, som kommunen vurderer, bedst tilgodeser alle interesser og løser passageproblemet. Arbejdet med at fremskaffe de nødvendige myndighedstilladelser er sat i gang, og alle interessenter vil i denne forbindelse blive hørt igen.

Arbejdet med at gennemføre projektet rent fysisk går i gang, når alle tilladelser til projektet er på plads.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

POPULAR THIS WEEK

Foto Twitter Dominic Dyer
Fire spækhuggere skudt - Sælger kødet for 50 kroner kiloet
Foto Royal Arctic Line
Royal Arctic Line sender atter skib til Antarktis
Torsk
Trods små torskekvoter: Fiskere får ikke hjælp fra ministeren
gitte henning ny
Kæmpe formuer - Her er landets rigeste fiskere
Kok dræber kaptajn ombord på bulk carrier
Kok dræber kaptajn ombord på bulk carrier

RELATED POSTS