Historisk lavt bud på havvindmøllepark tegner grøn fremtid

Historisk lavt bud på havvindmøllepark tegner grøn fremtid

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

gitte henning ny
Storfisker sælger alle sine kvoter - "Jeg er træt af politisk hetz"
hanstholmhavn
Stor fiskerihavn får erfarne erhvervsfolk med i bestyrelsen
Her ses en almindelig næbhval
Sådan gik det til da næbhval blev obduceret
Foto Esbjerg Kommune
Esbjerg Havn åbner for strømforsyningen til Maersk Drilling
Tyra Vest
Første etape af nedbrydning af boreplatform er færdig

Historisk lavt bud på havvindmøllepark tegner grøn fremtid

For første gang nogensinde i Danmark vil en havvindmøllepark blive opført helt uden statsstøtte, og det bliver mødt med begejstring i branchen. Det her er medvind til den grønne omstilling, siger Dansk Energis branchechef, Kristine van het Erve Grunnet.

Buddet om at opføre Thor Havvindmøllepark er vundet af tyske RWE, via selskabet Thor Wind Farm I/S, efter lodtrækning på grund af flere historisk lave bud på 0,01 øre pr KWh. Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

I praksis betyder det, at Thor, som den første vindmøllepark i Danmark, kan opføres helt støttefri og med milliardstor økonomisk gevinst for staten fra den dag møllerne leverer strøm til nettet.

“Tillykke til RWE – men også til Danmark. Buddene er historiske og helt uden fortilfælde, og branchen som en helhed har leveret et fantastisk resultat,” lyder det fra branchechef hos Dansk Energi Kristine van het Erve Grunnet.

“Buddene på Thor Havvindmøllepark får fremtiden til at tegne lys og grøn, for havvind er beviset på, at den vedvarende energi bliver stadigt billigere, og det danske klimamål om at reducere CO2-udledningerne med 70 procent inden 2030 er indenfor rækkevidde – både til tiden og til prisen. Det er medvind til den grønne omstilling,” siger hun.

Kristine van het Erve Grunnet retter derfor en appel til regeringen og partierne bag Klimaloven, for Danmark har stadig travlt, mener hun:

“Vi har brug for meget mere sol- og vindenergi både til lands og til vands. I en ikke alt for fjern fremtid skal vi have tilstrækkeligt med grøn strøm til at producere brint, der kan omdannes til grønne brændsler til lastbiler, skibe og fly, og vi skal bruge grøn strøm til både opvarmning af boliger og som drivkraft til personbiler. Vi skal bruge el til meget, meget mere end i dag, og udbygningen af vedvarende energi skal vokse i samme takt som forbruget,” siger Kristine van het Erve Grunnet.

“Derfor skal foden lettes fra bremsen i forhold til andre projekter, for Thor Havvindmøllepark klarer det jo ikke alene. Energiøen i Nordsøen skal udvides fra tre til ti GW og rykkes frem i tid, og så skal der er en hurtig afklaring på havvindmølleparken ved Hesselø, så den – eller et alternativ – kan etableres samtidig med Thor,” siger hun.

Hun advarer samtidig imod, at de historisk lave bud og den usædvanlige lodtrækning på Thor Havvindmøllepark får regeringen og partierne bag Energi- og Klimaaftalen fra 2020 til at læne sig tilbage i sikker forvisning om, at den grønne omstilling nu sker af sig selv. For arealet, der er sat af til Thor, er ét af de mest attraktive i Danmark og optimalt i forhold til vind- og bundforhold.

“Der er ingen tvivl om, at det kan have påvirket buddet i gunstig retning. Andre projekter har muligvis ikke potentialet til lignende bud, så myndighederne bør bevare de nuværende regulatoriske rammer for de allerede planlagte havvindsparker. Og så skal Folketinget hurtigt beslutte, hvordan de vil understøtte den udbygning af vedvarende energi, der er nødvendig. Det bør betyde opsætning af endnu mere havvind inden 2030,” siger Kristine van het Erve Grunnet.

Et bud på 0,01 øre betyder, at byderen tilbyder at sælge 1 KWh til staten for 0,01 øre – eller langt under markedsprisen. Resten af indtjeningen fra salget af den grønne strøm tilfalder staten, indtil det i udbudsbetingelserne fastsatte loft nås. Loftet er i forbindelse med udbuddet af Thor sat til 2,8 mia. kroner i 2018-priser.

Udbudsbetingelserne tilsiger, at byderne ikke må byde lavere end 0,01 øre. Derfor kaldes buddet reelt ”støttefrit”, men kan samtidig ses som en betaling til staten for at få lov at sætte vindmøller op på arealet.

The post Historisk lavt bud på havvindmøllepark tegner grøn fremtid first appeared on Maritime Direct.

Populære denne uge

gitte henning ny
Storfisker sælger alle sine kvoter - "Jeg er træt af politisk hetz"
Peter Willemoes
Mystisk: Dansk fregat skulle være i Østersøen - dukket op i Korsør
Esbern-Snare
Debat: Hjælper det overhovedet at have Esbern Snare i Guineabugten?
Foto Syd- og Sønderjyllands Politi
Bomberyddere rykkede ud til "mine" i Blåvand
Patruljefartøjet Diana i Ebeltoft Vig
Russiske krigsskibe eskorteret ud af dansk farvand

Relaterede artikler