90 millioner kroner til 14 kystbeskyttelsesprojekter

Kystbeskyttelse. Foto: Miljøøministeriet
Kystbeskyttelse. Foto: Miljøøministeriet

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

gitte henning ny
Storfisker sælger alle sine kvoter - "Jeg er træt af politisk hetz"
Esbern-Snare
Debat: Hjælper det overhovedet at have Esbern Snare i Guineabugten?
Her ses en almindelig næbhval
Sjælden næbhval i Kolding Fjord er med stor sandsynlighed død
MS Estonia. Foto Valitsus
I dag indledes ny Estonia-retssag: Anklaget for at forstyrre gravfreden
Foto Læsøfærgen
Læsø skal have nybygget dansk-norsk færge

Nu kommer der en økonomisk håndsrækning fra Nørlev Strand i nord til Enø i syd, så de danske kystområder beskyttes bedre mod stigende havvandstand og dermed mod oversvømmelse og erosion.

Når vandstanden stiger som konsekvens af klimaforandringer, æder havet sig længere ind på kysterne, når det stormer, og bølgerne går højt, og kystbyer eller huse tæt på kysterne er i fare for at bliver ramt af eksempelvis oversvømmelse.

For at dæmme op for følgeskader af de store vandmængder uddeler Kystdirektoratet nu 90 millioner kroner til 14 kystbeskyttelsesprojekter i blandt andet Halsskov, Hjørring, Assens, Bogense og Enø.

Pengene kommer fra en tilskudspulje for kystbeskyttelse, som regeringen og SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet blev enige om at afsætte ekstra penge til på sidste finanslov.

“Vi ser ind i en fremtid, hvor mange af vores kyster bliver udfordret af voldsommere vejr og stigende havvandstande som følge af klimaforandringerne. Det øger risikoen for oversvømmelser og erosion og giver utryghed rundtom i landet på udsatte strækninger. Derfor skal vi tilpasse kystområderne til de udfordringer, som kun bliver større i fremtiden. Det gør vi blandt andet ved igen i år at sende endnu flere midler ud og arbejde i vigtige kystbeskyttelsesprojekter,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Det er Kystdirektoratet, der modtager og vurderer de indkomne ansøgninger. I år er der søgt medfinansiering til i alt 16 ansøgningsberettigede projekter med en samlet anlægsværdi på cirka 350 millioner kroner.

Nordkystens Fremtid er blandt gengangerne i bunken med ansøgninger. Sidste år modtog projektet cirka halvdelen af puljen, som i 2020 var på 40 millioner kroner, og igen i år er der midler til projektet, der strækker sig på tværs af de tre nordsjællandske kommuner, Halsnæs, Gribskov og Helsingør. Projektet vil i år modtage lige over 21 millioner kroner i tilsagn om medfinansiering.

Et andet af de 14 projekter, der får tilsagn om medfinansiering, er et sluseprojekt i Sakskøbing. Her er der høj risiko for tab af store værdier i byen, hvis der kommer stormflod og oversvømmelse fra Sakskøbing Fjord. En fremtidig sluse vil være med til at dæmme op for vandet, så det ikke når bunden af fjorden. På det konkrete projektforslag er der afsat godt 5 millioner kroner fra puljen, som svarer til cirka 40 procent medfinansiering.

Der er i år givet tilsagn om støtte til et digelag i Tønder Kommune på cirka 18 millioner kroner. Kommuner og digelag i Vadehavet får mulighed for at søge midler igen i 2022 og 2023.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Fregatten Niels Juel Foto Iben Valery : Forsvaret
Forsvaret rykkede ud - Fem personer reddet ud af nødstedt coaster
Peter Willemoes
Mystisk: Dansk fregat skulle være i Østersøen - dukket op i Korsør
Patruljefartøjet Diana i Ebeltoft Vig
Russiske krigsskibe eskorteret ud af dansk farvand
Screenshot 2022-01-16 at 21.00
Se videoen: Sådan ser det ud, når trawlere møde en tsunami
Aura Seaways
Skøn video: Her anløber ny DFDS-færge sin hjemhavn

Relaterede artikler