Regeringsudspil lover godt for Esbjergs Power-to-X-ambitioner

Regeringsudspil lover godt for Esbjergs Power-to-X-ambitioner

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

gitte henning ny
Storfisker sælger alle sine kvoter - "Jeg er træt af politisk hetz"
Esbern-Snare
Debat: Hjælper det overhovedet at have Esbern Snare i Guineabugten?
Her ses en almindelig næbhval
Sjælden næbhval i Kolding Fjord er med stor sandsynlighed død
MS Estonia. Foto Valitsus
I dag indledes ny Estonia-retssag: Anklaget for at forstyrre gravfreden
Foto Læsøfærgen
Læsø skal have nybygget dansk-norsk færge

Regeringsudspil lover godt for Esbjergs Power-to-X-ambitioner

Regeringens nye udspil på Power-to-X-området er gode nyheder for Esbjerg. Det er et skridt i den rigtige retning og lover godt for Esbjergs muligheder og ambitioner, lyder det fra PtX-aktøren CIP, Business Esbjerg og Esbjergs borgmester.

Regeringens netop offentliggjorte Power-to-X-udspil (PtX) er godt nyt for Esbjerg og de foreløbigt to aktører, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og H2 Energy, der har konkrete planer om at opføre PtX-anlæg i byen.

Udspillet indeholder nemlig flere gode elementer, som flugter godt med Esbjergs placering på Vestkysten, en aktiv erhvervshavn og byens veludbyggede fjernvarmenet. Tilsammen forudsætninger der tilsiger, at Esbjerg bliver et centralt sted for fremtidens udvikling på PtX-fronten, og dermed storleverandør af grønne brændsler til blandt andet lastbiler, fly og skibe samt grøn kemi til gødningsindustrien.

”Først og fremmest er det positivt, at vi for første gang har en national PtX-strategi, så vi begynder at få styr på rammevilkårene og infrastrukturen på området. Det er afgørende for vores to store aktører, at de ved, hvad de skal forholde sig til. Overordnet ser udspillet rigtigt fornuftigt ud set med sydvestjyske briller og vi hæfter os først og fremmest ved, at Esbjerg bliver nævnt som et konkret eksempel på et område, hvor det vil være fordelagtigt at placere PtX-anlæg. Det skyldes, at regeringen lægger op til at give mulighed for lavere tariffer, når PtX-producenter etablerer sig hensigtsmæssigt i elnettet tæt på eks. havvindmølleparker. Det betyder lavere omkostninger for virksomhederne, hvilket gør det attraktivt at placere sig her i området,” lyder Business Esbjerg-direktør Susanne Nordenbæks vurdering af udspillet.

Hos CIP, der i foråret præsenterede planerne om opførelsen af et anlæg i Esbjerg, der fra 2026 skal producere cirka 550.000 ton grøn ammoniak årligt, falder regeringsudspillet også i god jord.

”På et strategisk niveau er det her vigtigt. Nu har vi en retning og et ambitionsniveau, som vi kan arbejde videre med. Vi synes langt hen ad vejen, udspillet rammer rigtigt. Vi synes især, at man med elementet vedrørende geografisk differentierede tariffer viser, at man evner at kigge ind i en fremtid, hvor storskala PtX-anlæg bliver en balancerende aktør i elnettet til de store mængder VE der kommer ind til land fra Nordsøen,” siger David Dupont-Mouritzen, der er projektdirektør på det milliardstore PTX-projekt, som CIP har planlagt i Esbjerg.

The post Regeringsudspil lover godt for Esbjergs Power-to-X-ambitioner first appeared on Maritime Direct.

Populære denne uge

Fregatten Niels Juel Foto Iben Valery : Forsvaret
Forsvaret rykkede ud - Fem personer reddet ud af nødstedt coaster
Peter Willemoes
Mystisk: Dansk fregat skulle være i Østersøen - dukket op i Korsør
Patruljefartøjet Diana i Ebeltoft Vig
Russiske krigsskibe eskorteret ud af dansk farvand
Screenshot 2022-01-16 at 21.00
Se videoen: Sådan ser det ud, når trawlere møde en tsunami
Aura Seaways
Skøn video: Her anløber ny DFDS-færge sin hjemhavn

Relaterede artikler