Danske Havne jubler over fiskerihavn i grøn førertrøje

Arkivfoto: Hanstholm Havn

Hanstholm Havn bliver Europas første C02-neutrale fiskerihavn, når havnen næste år leverer grønt brændstof til fiskerflåden, og det glæder Danske Havne.

Publisert

Hanstholm Havn bliver frontrunner med landets første kommercielle Power-to-X-anlæg, der skal producere – og allerede næste år levere – klimavenligt brændstof til fiskernes skibe.

”Det er årets bedste nyhed, og der kommer mere i hele 2022!,” lyder det fra direktør i Danske Havne, Tine Kirk.

”Der er så meget foretagsomhed og aktivitet på vore havne for at bidrage til den grønne omstilling. Det er handling og ikke ord. Det er fornemt, det de har nået i Hanstholm Havn,” siger Tine Kirk.

Havnen ved den forblæste jyske vestkyst er klar til at producere CO2-neutral metanol på et såkaldt Power-to-X-anlæg, og allerede næste år kan havnen levere til stedet fiskere, oplyser havnedirektør Nils Skeby. Det bliver Danmarks første kommercielle anlæg med grønt brændstof til fiskerflåden.

Power-to-X er den teknologi, hvor man via elektrolyse omdanner grøn strøm fra vinden eller solen til klimavenlige brændsler som metanol eller ammoniak. Flere danske havne er dybt involverede i P-t-X projekter. Havne er fordelagtige hubs for udviklingen fordi der i forvejen er samlet relevante industriklynger på eller ved havnen, der er nærhed til vand og vind og plads til at udnytte solskinstimerne via solfangeranlæg.

Powered by Labrador CMS