Esbjerg Havn får verdens første landstrømsanlæg på grøn brint

Esbjerg Havn. Foto: Esbjerg Kommune
Esbjerg Havn. Foto: Esbjerg Kommune

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

gitte henning ny
Storfisker sælger alle sine kvoter - "Jeg er træt af politisk hetz"
Esbern-Snare
Debat: Hjælper det overhovedet at have Esbern Snare i Guineabugten?
Her ses en almindelig næbhval
Sjælden næbhval i Kolding Fjord er med stor sandsynlighed død
MS Estonia. Foto Valitsus
I dag indledes ny Estonia-retssag: Anklaget for at forstyrre gravfreden
Foto Læsøfærgen
Læsø skal have nybygget dansk-norsk færge

Esbjerg Havn har i det forgangne år indgået en aftale med den esbjergensiske teknologivirksomhed CS electric A/S om at levere verdens første brintløsning til shore power.

Esbjer Havn får verdens første landstrømsanlæg på grøn brint. Anlægget skal leveres af den esbjergensiske teknologivirksomhed CS electric A/S.

Esbjerg Havn har i forvejen CO2 neutral strøm og med det kommende nye landstrømsanlæg, bruges også overskudsenergi fra vindmøller, som konverteres fra grøn brint til strøm, som skibene i havnen kan modtage. Dermed er havnen med til at sætte ikke kun Esbjerg, som energimetropol, men hele Danmark på verdenskortet.

”Hydrogen som fremtidens brændstof må nødvendigvis igennem en praktisk fase, og det er netop at kunne levere landstrøm til skibene med brændselscelleteknologi. Derfor er CS electric A/S og Esbjerg Havn i gang med verdens første system,” siger havnedirektør fra Esbjerg Havn, Dennis Jul Pedersen.

Landstrømsanlægget bygges med blandt andet brændselsceller leveret af det canadisk ejede selskab Ballard. En brændselscelle er er en maskine, der ved en elektro-kemisk proces omdanner et brændstof, i dette tilfælde brint, til elektrisk energi, som skibene, der lægger til i Esbjerg Havn kan bruge. Efter engineering af anlægget, laver CS electric A/S en fuld funktionstest på Lillebæltsvej i Esbjerg N, hvor teknologivirksomheden har til huse. Når anlægget er testet, installeres det på Esbjerg Havn, hvilket forventelig bliver i tredje kvartal i 2022.

”Det at kunne digitalisere hele forsyningskæden fra produktion af hydrogen til levering af strøm til skibene, er en del af at gøre Esbjerg Havn carbon neutral. Her er landstrøm fra brændselscellen en vigtig del, og projekter med CS electric A/S er epokegørende for den praktiske anvendelse af P2X,” siger Dennis Jul Pedersen.

Også Søren Mathiasen, CEO i CS electric A/S, ser brintanlægget som banebrydende i arbejdet med at udvikle bæredygtige, fremtidssikrede og CO2 neutrale løsninger.

”Vi har fokus på at udvikle effektive og bæredygtige løsninger, og særligt indenfor den maritime branche, hvor tempoet skal sættes op i forhold til den grønne omstilling, er vi klar med mange gode og CO2-reducerende løsninger. Derfor er vi også stolte over at være med til at skrive historie sammen med Esbjerg Havn, når vi senere på året installerer verdens første landstrømsanlæg på grøn brint,” siger Søren Mathiasen.

Gert Andersen, Senior Sales Manager ved CS electric A/S, som har mere end 25 års erfaring med energioptimering, har været i tæt dialog med Esbjerg Havn de seneste år. Gert har opnået stor forståelse af havnens kunders behov og har derfor været omdrejningspunktet i udviklingen af løsningen til Esbjerg Havn. Han ser dog i høj grad også, at løsningen kan også bruges i andre brancher end den maritime. For eksempel kan det være en del af en fremtidig energiforsyning til eksempelvis datacentre.

”Vi har mange års know-how med energirigtige og bæredygtige løsninger – både på land og vand. Her står vi med et konkret eksempel på, at vores ECOPAC® Converter løsning (landstrøm) bruges på en sådan måde, at dens mobilitet øges. Det betyder, at anlægget kan flyttes derhen, hvor der måtte være et behov. Det vil komme til at have en stor betydning i fremtiden – også på den korte bane,” siger Gert Andersen, Senior Sales Manager ved CS electric A/S.

Helt konkret består det kommende landstrømsanlæg af to eller tre containere, som placeres på havnen. Skibene som lægger til i havnen, kan så koble sig til anlægget og dermed få strøm, som er genereret af grøn brint og dermed 100 procent CO2 neutral.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Fregatten Niels Juel Foto Iben Valery : Forsvaret
Forsvaret rykkede ud - Fem personer reddet ud af nødstedt coaster
Peter Willemoes
Mystisk: Dansk fregat skulle være i Østersøen - dukket op i Korsør
Patruljefartøjet Diana i Ebeltoft Vig
Russiske krigsskibe eskorteret ud af dansk farvand
Screenshot 2022-01-16 at 21.00
Se videoen: Sådan ser det ud, når trawlere møde en tsunami
Aura Seaways
Skøn video: Her anløber ny DFDS-færge sin hjemhavn

Relaterede artikler