Danmark indgår samarbejde med Virginia om havvind

Danmark indgår samarbejde med Virginia om havvind

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

gitte henning ny
Storfisker sælger alle sine kvoter - "Jeg er træt af politisk hetz"
hanstholmhavn
Stor fiskerihavn får erfarne erhvervsfolk med i bestyrelsen
Foto Esbjerg Kommune
Esbjerg Havn åbner for strømforsyningen til Maersk Drilling
Tyra Vest
Første etape af nedbrydning af boreplatform er færdig
Povl-Anker-768x489
Weekendens storm vil påvirke færgetrafikken i store dele af landet

Danmark indgår samarbejde med Virginia om havvind

Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet har mandag indgået en samarbejdsaftale om havvind med den amerikanske delstat Virginia, der er i fuld gang med planlægningen af verdens største enkeltstående havvindmøllepark.

Den amerikanske delstat Virginia har store ambitioner om udbygning af havvind. Delstaten er i gang med at etablere verdens indtil videre største enkeltstående havvindmøllepark, Coastal Virginia Offshore Wind Project, på hele 2,6 gigawatt.

Havvindmølleparken skal stå færdig i 2026. Virginia besidder nogle af de største havnefaciliteter på den amerikanske østkyst og har ambitioner om at blive et centralt samlingspunkt for håndtering og udskibning af vindmøller på den amerikanske østkyst – i lighed med Esbjergs rolle i Nordsøen.

”De danske klimaambitioner giver for alvor mening, når Danmark som grønt foregangsland kan dele erfaringer fra vores grønne omstilling med andre lande, der står overfor at skulle nedbringe deres CO2-udledning markant. Jeg er derfor glad for, at vi har indgået en samarbejdsaftale med Virginia. Delstaten har store ambitioner på havvind, og her kan årtiers danske erfaringer være med til at sikre, at Virginia får succes med havvind. Samtidig er Virginias udbygning med havvind med til at åbne og modne markeder for grøn energiteknologi – ikke mindst fra Danmark,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Den danske havvind-industri står på spring for at komme ind på det amerikanske marked

I marts 2021 annoncerede Biden-administrationen et nationalt mål på 30 gigawatt havvind frem mod 2030, som flugter med høje havvindambitioner i en række amerikanske delstater. Virginias andel af disse 30 gigawatt udgør 5,2 gigawatt havvind inden 2034. Til sammenligning vil de to danske energiøer på sigt kunne levere omkring 12 gigawatt havvind. Der er derfor stort potentiale for danske virksomheder på det amerikanske havvindmarked.

I Virginia står danske virksomheder på spring for at levere grønne løsninger grundet delstatens høje havvindambitioner og åbenhed over for udefrakommende virksomheder. Flere danske virksomheder er allerede ved at etablere sig i delstaten.

Blandt andet har Bladt Industries og Semco Maritime modtaget ordrer i forbindelse med etableringen af Coastal Virginia Offshore Wind Project, og Siemens Gamesa er ved at etablere produktionsfaciliteter til vindmøllevinger i delstaten. Derudover har Ørsted været med i et samarbejde om opførelsen af forsøgsmøller på 12 megawatt i Virginia, og Rambøll er valgt som rådgiver til det amerikanske energiselskab Dominion Energy, som skal opføre Coastal Virginia Offshore Wind Project.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har sammen med Energistyrelsen og med bistand fra ambassaden i Washington siden oktober 2021 arbejdet dedikeret på samarbejdsaftalen med Virginia.

Aftalen sker som led i Energistyrelsens myndighedssamarbejde med en række amerikanske delstater om grøn omstilling under Energy Governance Partnership-programmet. Energistyrelsens energisamarbejde med amerikanske myndigheder blev igangsat i 2017. Programmet fokuserer på hhv. havvind og energieffektivitet i bygninger og industri på føderalt og delstatsniveau.

Danmarks mange års erfaring med energitransitionen kan bidrage til at accelerere den grønne omstilling i partnerlandene, samtidig med at vi kan lære af partnernes erfaringer. Under Energy Governance Partnership-programmet samarbejder Danmark i øjeblikket med energimyndigheder i USA, Storbritannien, Tyskland, Nederlandene, Sydkorea, Japan, Polen og Frankrig.

The post Danmark indgår samarbejde med Virginia om havvind first appeared on Maritime Direct.

Populære denne uge

gitte henning ny
Storfisker sælger alle sine kvoter - "Jeg er træt af politisk hetz"
Peter Willemoes
Mystisk: Dansk fregat skulle være i Østersøen - dukket op i Korsør
Esbern-Snare
Debat: Hjælper det overhovedet at have Esbern Snare i Guineabugten?
Foto Syd- og Sønderjyllands Politi
Bomberyddere rykkede ud til "mine" i Blåvand
Patruljefartøjet Diana i Ebeltoft Vig
Russiske krigsskibe eskorteret ud af dansk farvand

Relaterede artikler