Power-to-X-anlæg på Ensted er rykket et skridt nærmere

Power-to-X-anlæg på Ensted er rykket et skridt nærmere

Blot ni måneder efter offentliggørelsen af planerne om at opføre et Power-to-X-anlæg på Ensted, tror Linde Gas nu så meget på idéen, at koncernen forhåndsreserverer 180.000 kvadratmeter til projektet.

Publisert Sist oppdatert
Power-to-X-anlæg på Ensted er rykket et skridt nærmere

Siden april 2021 har den internationale koncern Linde Gas analyseret på den fremtidige businesscase for produktion af grøn brint på Aabenraa Havn. Power-to-X-projektets omdrejningspunkt er etableringen af et elektrolyseanlæg, der skal producere den klimavenlige brint af grøn strøm fra blandt andet havvindmøllerne i Nordsøen. Brinten skal bruges til produktion af en række grønne, brintbaserede produkter på Aabenraa Havn som for eksempelvis fossilfrit brændstof til lastbiler, fly og skibe.

“Vi er nu kommet et skridt nærmere, for businesscasen er positiv, og vi tror på projektets potentiale. Derfor har vi netop indgået aftale med Aabenraa Havn om at forhåndsreservere 180.000 kvm på Ensted. Vores aftale definerer blandt andet de rammer og betingelser, der vil gælde for fremtidig leje af det store areal,” siger Ulrik Nielsen, der er Lindes Head of Clean Hydrogen i Danmark.

Linde Gas er en global nøglespiller inden for Power-to-X og har en klar målsætning om at understøtte den grønne omstilling ved dels at producere og distribuere grøn brint og dels ved at gøre både produktion og distribution stadig mere bæredygtig. Linde Gas udvikler derfor Power-to-X-projekter i hele Norden og i Danmark, hvor blikket i første omgang er rettet mod Aabenraa Havn. Det er Aabenraa Havns strategiske beliggenhed og de infrastrukturelle forhold, der gør Aabenraa så interessant for Linde, og som skaber noget nær perfekte rammer for Power-to-X-projektet.

“Man kan sige, at alle brikkerne passer og spiller sammen på Ensted i Aabenraa. Først og fremmest er der selve havnen, der er en af de to dybeste i hele Østersøområdet. På Ensted, hvor det gamle kulkraftværk lå, vil vi samtidig få direkte adgang til transmissionsnettet, og hele arealet har de rette sikkerheds- og miljøklassifikationer,” lyder det fra Ulrik Nielsen.

“Den strategiske beliggenhed med nem adgang til E45 og med rigtig gode eksportmuligheder til det tyske marked bakker også op om projektet, ligesom der er adgang til store mængder teknisk vand, der er en forudsætning for elektrolyse,” siger han.

The post Power-to-X-anlæg på Ensted er rykket et skridt nærmere first appeared on Maritime Direct.

Powered by Labrador CMS