Tyskere skal bygge Danmarks hidtil største havvindmøllepark

Arkivfoto: Nicholas Doherty / Unsplash
Arkivfoto: Nicholas Doherty / Unsplash

Nyheder direkte i indbakken!

Meld dig til vores gratis nyhedsmail og gratis e-abonnement

Populære idag

Politikutterne til salg
Ordensmagten sælger ud - Køb en grønlandsk politikutter
Ny drone styrker Søværnets overvågning af havmiljøet
Ny drone styrker Søværnets overvågning af havmiljøet
Screenshot 2022-05-19 at 00.21
Everfuel og Aarhus Havn indgår aftale om ny brintstation
Kinesisk flag. Kina
Video: Kinesisk spionskib opdaget ved hemmelig flådebase
Foto Nicholas Doherty Unsplash
Klimatopmøde på Esbjerg Havn - 10.000 vindmøller til Nordsøen

Klimaministeriet indgår aftale med tyske RWE om at bygge Danmarks hidtil største havvindmøllepark

En af de globale spillere inden for havvind, tyske RWE, står bag Thor Wind Farm I/S, som har indgået en koncessionsaftale med Energistyrelsen og den danske stat om at opføre Thor Havvindmøllepark. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Thor Wind Farm I/S vandt udbuddet, da både udenlandske og danske energiselskaber i december 2021 kappedes om Thor Havvindmøllepark i den danske Nordsø.

Thor Wind Farm I/S er en del af tyske RWE, der er blandt verdens største selskaber inden for vindkraft, og har nu retten til at opføre og drive Thor. Og det bidrager ikke blot med 1 GW grøn strøm i danske stikkontakter. Det er også begyndelsen på et nyt kapitel i udbygningen af dansk vindkraft.

Havvindmølleparken og forbindelsen til land bliver nemlig for første gang opført uden et dansk støttebeløb. I stedet forventes Thor Wind Farm I/S at genere 2,8 milliarder kroner til den danske stat, når de første møller på Thor begynder at snurre og producere til elmarkedet.

”Jeg er utrolig glad for aftalen med RWE og Thor Wind Farm I/S om Thor Havvindmøllepark, for den viser, at dansk vindenergi er en god forretning på verdensmarkedet. Da vi for 30 år siden byggede Danmarks første havvindmøllepark, var det, fordi vi havde en vision og en tro på potentialet i havvind. Nu ser vi, at udbygningen ikke alene drives af politisk vilje, men også i af en helt ny grad af store markedskræfter. Vindkraft er ikke kun godt for klimaet, det kan også være en virkelig god forretning,” siger Dan Jørgensen, klima-, energi- og forsyningsminister.

For tyske RWE er Thor Havvindmøllepark med til at underbygge selskabets målsætning om at tredoble sin vindkraftkapacitet på verdensplan frem mod 2030. RWE er i forvejen engageret i den danske havvindmøllepark, Rødsand 2, som ligger syd for Lolland.

”Skandinavien og især Danmark er et vigtigt strategisk vækstmarked for os. Danmark har ikke kun meget favorable vindforhold men også store ambitioner om at etablere endnu mere havvind. Vi glæder os til at arbejde sammen med den danske regering og andre samarbejdspartnere og vil i de kommende måneder gå i gang med forundersøgelser. Med Thor har vi nu to projekter ved den danske kyst og bidrager dermed væsentligt til Danmarks grønne omstilling,” siger Pål Coldevin, Executive Vice President for Offshore Development Nordics, Poland and Baltics ved RWE Renewables.

Koncessionsaftalen giver ret til at opføre og drive havvind i området i Nordsøen i minimum 30 år. De samlede investeringsomkostninger anslås at være cirka 15,5 milliarder kroner, og det forventes, at Thor Wind Farm I/S har betalt 2,8 milliarder kroner til den danske stat i løbet af en kort årrække efter møllerne er begynder at snurre i Nordsøen med fuld drift inden udgangen af 2027.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Populære denne uge

Politikutterne til salg
Ordensmagten sælger ud - Køb en grønlandsk politikutter
Fregatten Niels Juel Foto Iben Valery : Forsvaret
Stor dansk-amerikansk militærøvelse kommer til Bornholm
Kinesisk flag. Kina
Video: Kinesisk spionskib opdaget ved hemmelig flådebase
Dronen skal testes fra denne uge
Ny drone styrker Fiskeristyrelsens overvågning af havmiljøet
Screenshot 2022-05-14 at 17.03
Voldsom video: Yacht i flammer i kendt nationalpark

Relaterede artikler