Her er Skoleskibet Danmarks nye kaptajn

Ulrich Skovbo-Johannesen. Foto: MARTEC
Ulrich Skovbo-Johannesen.

Skoleskibet Danmarks nye kaptajn hedder Ulrich Skovbo-Johannesen og tiltræder den 1. maj 2022.

Publisert Sist oppdatert

Med Ulrich Skovbo-Johannesen får skoleskibet en kaptajn med rødder i Thy og med mange års erfaring fra både handelsflåde og sejlskibe. Det oplyser Martec.

Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Ulrich Skovbo-Johannesen skulle blive kaptajn på Skoleskibet Danmark. Der er ikke sømænd i familien, men han var gymnasietræt og ledte efter et alternativ. En god kammerat havde været på togt med Skoleskibet Danmark, og det fangede Ulrich Skovbo-Johannesens interesse. Tilfældigheder gjorde, at det blev Georg Stage, som han stævnede ud med i 2001, og her fandt han hurtigt ud af, at fremtiden skulle ligge inden for søfart.

Efter togtet levede Ulrich Skovbo-Johannesen en backpacker-tilværelse på sejlskibe på Middelhavet, Stillehavet og i Fjernøsten. Siden tog han hyre som ubefaren på flere danske coastere og i skonnertfarten og fik erfaring ”i dækshøjde” i dansk og europæisk farvand, inden han besluttede sig for at læse til Skibsfører. Han dimitterede i 2008 og fik hyre som styrmand på Royal Artic Line. Tre ture til Grønland blev det til, inden vejen førte tilbage til Georg Stage, hvor han sejlede tre sæsoner som henholdsvis styrmand og underviser.

Siden 2012 har Ulrich Skovbo-Johannesen sejlet som styrmand og overstyrmand på Norges største sejlskib Statsraad Lehmkuhl, som er hjemhørende i Bergen. Lehmkuhl har plads til 135 medsejlere eller kadetter og er dermed over en halv gang større end Skoleskibet Danmark.

Det er en helt særlig ånd og kultur, som tidligere Kaptajn Kurt Andersen efterlod sig, da han gik i land efter 21 år som kaptajn på Skoleskibet Danmark. Samtidig er der et helt unikt læringsmiljø som der skal værnes om og udvikles på i årene fremover. Ulrich Skovbo-Johannesen brænder for Danmarks formålsparagraf og ønsker at uddanne unge til et erhverv, som han selv er glad for og stolt af.

”Med min baggrund og interesse blev jeg nødt til at søge jobbet som kaptajn på Skoleskibet Danmark – selv om jeg sad i et godt job. Det er en unik mulighed og en kæmpe drøm at sejle Skoleskibet Danmark videre og værne om den unikke og stærke historie, som det repræsenterer. Som ny kaptajn vil jeg være ydmyg over for opgaven og læne mig op ad de erfarne kræfter i besætningen og på driftskontoret. Jeg glæder mig til at fortsætte den linje, som Kurt Andersen har stået for og til at gøre mit til, at Skoleskibet fortsat er en god arbejdsplads og et helt unikt læringssted for besætning og elever,” lyder det fra Ulrich Skovbo-Johannesen.

Som overstyrmand på Statsraad Lehmkul har han flere gange arbejdet sammen med tidligere elever fra Skoleskibet Danmark, og han var imponeret af deres niveau.

”De Danmark-elever, vi har modtaget på Lehmkuhl, har haft et imponerende niveau allerede på førstedagen ombord. Danmark har ramt hovedet på sømmet i forhold til læring til søs, og de unge som kommer ud herfra har et grundlæggende højt niveau. Det glæder jeg mig til at være med til at føre videre,” siger Ulrich Skovbo-Johannesen.

Hos Martec er man overbevist om, at man har landet den helt rigtige kandidat til jobbet som kaptajn.

”I Ulrich Skovbo-Johannesen har vi fundet den rigtige efterfølger til Kaptajn Kurt Andersen. Han er en erfaren sømand med begge ben solidt på jorden, og han rummer de personlige egenskaber, der er nødvendige for at tage roret og fortsætte den linje, Kurt Andersen, besætningen og rederiet har lagt. Skibet, som er fra 1933, har stor personlig betydning for flere generationer af danskere. Interessen for skibet er kolossal i både ind – og udland og vores nye kaptajn skal stå forrest når skib, besætning og elever repræsenterer både det Blå Danmark og Danmark som nation. Det er et stort og vigtigt ansvar, som jeg er overbevist om, at Ulrich vil leve op til,” siger direktør på Martec, Pia Ankerstjerne.

Selv om Ulrich Skovbo-Johannesen er ansat som kaptajn, er hans første togt – togt 112 – med Skoleskibet som overstyrmand. Men når Danmark i august sætter kursen mod New York er det med Ulrich Skovbo-Johannesen som øverst ansvarlig på broen.

Privat bor Ulrich Skovbo-Johannesen i Troense på Fyn sammen med sin kone Eva og børnene Merle og Jukka.

Powered by Labrador CMS