27 millioner sætter strøm til energiøen Bornholm

De store havvindmølleparker i Østersøen skal være trækhesten for udviklingen af Bornholms erhvervsfyrtårn. Foto: istock
De store havvindmølleparker i Østersøen skal være trækhesten for udviklingen af Bornholms erhvervsfyrtårn.

Stort offentlig-privat konsortium på Bornholm står bag grønt erhvervsfyrtårn, der vil bringe øen i nationalt og internationalt centrum inden for udvikling og test af grøn energi.

Publisert

Bornholm skal være Østersøens og Danmarks fyrtårn for udnyttelse af grøn energi fra havvindmøller. Sådan lyder det fra et bredt konsortium med en række offentlige og private aktører, der står bag Erhvervsfyrtårn Bornholm.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støtter konsortiets ansøgning med 27,2 millioner kroner fra REACT-EU. Bestyrelsen udmønter i alt 595 millioner kroner som opfølgning på anbefalingerne fra de regionale vækstteams. Med den politiske aftale En ny reformpakke for dansk økonomi har regeringen sammen med en række af Folketingets partier afsat yderligere 500 millioner kroner til at fremtidssikre danske styrkepositioner i de kommende år.

Det første, store skridt på vejen er grundlæggelsen af et center for grøn energi, som skal have internationalt udsyn. Sideløbende skal en række andre hovedaktiviteter i Erhvervsfyrtårn Bornholm sættes i gang, og målet er at bidrage til Danmarks grønne omstilling og samtidig skabe vækst og arbejdspladser på Bornholm.

Fyrtårnsprojektet vil åbne store erhvervsmæssige muligheder for Bornholm, siger borgmester hos Bornholms Regionskommune, Jacob Trøst, der leder konsortiet.

“Vi skal udnytte vores status som energiø og vores unikke placering i Østersøen tæt på de kommende havvindmølleparker til at spille en markant rolle i Danmarks grønne omstilling. Både på kort og langt sigt rummer fyrtårnsprojektet aktiviteter, der vil give virksomhederne muligheder for at skabe omsætning og arbejdspladser. Og arbejdet starter med at udarbejde en køreplan for implementeringen af Bornholm som Østersøens centrum for havvind-energi,” lyder det fra Jacob Trøst.

Fyrtårnsprojektet, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu støtter, omfatter en række større hovedaktiviteter og mange mindre projekter herunder, som skal rulles ud i løbet af 2022 og 2023. Det mest markante er det nationale center for udnyttelse af grøn energi fra havvindmøller, der er planlagt til en placering i det gamle elværk i Rønne. Ambitionen med centret er, at det skal være nationalt og internationalt knudepunkt for grøn energi og trække aktører, aktiviteter og investeringer inden for grøn energi til Bornholm.

Blandt de øvrige projekter i det bornholmske erhvervsfyrtårn, der kan realiseres med midlerne fra Danmarks Erhvervsfremmmebestyrelse, er:

  • Realisering af Energiø Bornholm med fokus på erhvervsmulighederne i Bornholm som Østersøens centrum for havvindenergi.
  • Bornholm som Østersøens grønne transporthub. Forundersøgelse, der blandt andet belyser muligheden for et Power2X-pilotanlæg på Bornholm.
  • Videreudvikling af Bornholm som test-ø, hvor lokale, nationale og internationale aktører udvikler fremtidens energiteknologiske løsninger.
  • Residential College for studerende og forskere fra DTU, andre universiteter og uddannelsesinstitutioner udvikler og deler viden.
    Etablering af dataplatform, der muliggør opsamling, lagring og deling af relevante måledata.
  • I foråret 2021 anbefalede det regionale vækstteam for Bornholm regeringen at fokusere på tre hovedmål: Østersøen som centrum for havvind, Bornholm som testø for grøn energi og Bornholm som Østersøens transporthub.

“Alle anbefalinger er bragt på banen med ansøgningen fra konsortiet, og det er meget imponerende. Det er en kæmpestor og langsigtet opgave at realisere et erhvervsfyrtårn for udnyttelse af grøn energi fra havvindmøller. Det kræver, at lokale, regionale og nationale partnere arbejder sammen, og det gør de på Bornholm. Alle parter er med i konsortiet – fra de offentlige aktører til de private virksomheder. Nu kan de første skridt tages,” siger Dorte Zacho Martinsen, der deltog i vækstteamet for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Powered by Labrador CMS