Nordjysk sømand æret for sin heroiske indsats i Japan

Foto: Frederikshavn Kommune

Maskinmester Johannes Knudsen fra Frederikshavn satte sit liv ind på at redde en japansk fisker i et stormfuldt hav den 10. februar 1957. På 65 års dagen blev den danske sømand æret for sin heroiske indsats i Frederikshavn og i Wakayama i Japan, hvor Johannes Knudsen har heltestatus.

Publisert

En kold februar dag i 1957 sejlede et af Maersks skibe i høj sø ud for Wakayamas kyst i Japan, da de fik en brændende fiskekutter i sigte.

En redningsauktion viste sig umulig at gennemføre, men maskinmester Johannes Knudsen fra Frederikshavn iførte sig redningsbælte og sprang i havet at redde en fisker, der var hoppet overbord fra sin brændende kutter. Det lykkedes Johannes Knudsen at få et greb i fiskeren, men stormen var for kraftig, og det lykkedes ikke at hale de to skibbrudne i ombord på Mærsk-skibet. De mistede begge livet i de iskolde bølger, og Johannes Knudsen fik heltestatus i Wakayama.

Tirsdag markerede Japans Ambassadør i Danmark, Mr. Miyagawa Manabu og borgmester Birgit S. Hansen 65 året for Johannes Knudsens heltegerning i en samtale, der foregik online.

“Vores samtale drejede sig om at ære Johannes Knudsen, og hvor meget vi begge vægter vigtigheden af venskab, kulturel udveksling og forståelse mellem lande og mennesker, som det bedste værn mod konflikter. Derfor er det så vigtigt at holde fast i de gode og nære relationer på tværs af nationer. Når der er konflikter i verden, er det vigtigt, at vi står sammen,” lyder det fra borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen.

Unge elever fra Ungdomsskolens hold i japansk lagde blomster ved Johannes Knudsens gravsted i Frederikshavn tirsdag eftermiddag. Ungdomsskolens leder Viviann Henriksen, souschef Christian Nonboe Mikkelsen, og biografejer Chris Søgaard Pedersen deltog i højtideligheden.

Eleverne har i undervisningen hørt om maskinmesteren fra Frederikshavn, der sejlede på verdenshavene og betalte den højeste pris for at redde en japansk fiskers liv. Historien er stadig en del af pensum for skoleelever i Wakayama-regionen i Japan, hvor der er rejst en statue af sømanden, som lokalbefolkningen samles om for at mindes Johannes Knudsens heltegerning.

Den danske sømands heltegerning fik en vigtig symbolsk betydning for japanerne, som Vesten i mange år havde et anstrengt forhold til efter deres handlinger under 2. Verdenskrig. Johannes Knudsens forsøg på at redde en japaner i havsnød var med til at knytte båndene til de gode relationer, der siden er opbygget mellem Japan og Danmark.

“Japan og Danmark har mange fælles interesser og værdier – bl.a. vedvarende energi, bæredygtighed, kulturudveksling og venskaber på tværs. Udveksling af unge gymnasieelever mellem Wakayama og Frederikshavn bringer de unge tættere sammen og øger forståelse for hinandens kultur. Ambassadør Mr. Miyagawa Manabu besøger Frederikshavn, når corona tillader det, og han har på forhånd tilkendegivet, at han gerne stiller op til et foredrag for unge og erhvervsfolk,” siger borgmester Birgit S. Hansen.

Powered by Labrador CMS