Georg Stage gør klar til årets første togt med et nyt kuld unge

Her et tidligere kuld unge fra Georg stage. Foto: Stiftelsen Georg Stages Minde
Her et tidligere kuld unge fra Georg stage.

De kommer fra hele landet og fra alle mulige baggrunde. Ingen af dem ved præcist, hvad der venter, men forude venter 20 uger med udfordringer, muligheder, oplevelser og masser af ny viden og nye kompetencer. Kort sagt – der venter et rigtigt Georg Stage-togt.

Publisert

22. februar klokken 12.00 møder hold 2022/1 om bord på Georg Stage på Nyholm i København. Georg Stage er det eneste skoleskib, hvor eleverne møder på dækket fra første dag og gennem hele togtet lever på “skibsk”. På Georg Stage lærer man ikke om den maritime verden, man er en del af den maritime verden, hvilket nok er årsagen til, at 95 procent af eleverne gennemfører uddannelsen og 99,5 procent efterfølgende kommer i arbejde eller i uddannelse.

Dette års elever er en varieret flok. Ganske som altid er halvdelen af eleverne kvinder. Nogle har en studentereksamen, og nogle har ikke. Eleverne kommer fra hele landet, for Georg Stage er hele Danmarks skoleskib.

Blandt eleverne finder man også seks unge grønlændere, som er rejst til Danmark for at få en maritim grunduddannelse på verdens ældste sejlende civile skoleskib.

Fælles for alle vore elever er, at de ønsker en karriere til søs eller i Det Blå Danmark i bred forstand og måske også, at de ønsker en uddannelse, som ikke primært foregår på et stolesæde.

Foran dem venter et togt, som blandt andet indeholder de danske havne Sønderborg, Nyborg og Esbjerg, samt en tur til Portsmouth og Cádiz på første del af togtet, samt til Stockholm og Mariehamn på anden del af togtet. Det er et togt, som kommer til at byde på udfordrende sejlads i et krævende farvand. Nordeuropa, Biscayen og Østersøen er det optimale farvand til skoleskibssejlads, når målet er at lave verdens bedste søfolk.

Turen får mange højdepunkter, men i udvalg kan nævnes:

  • 25. maj har Stiftelsen Georg Stages Minde 140 års jubilæum, som vil blive fejret med en stor reception i København og med udgivelsen af en ny bog om skib og stiftelsen.
  • 2. juli er skibet med til Tour de France i Nyborg. Georg Stage var blandt de første skibe under Storebæltsbroen og nu følger verdens bedste skoleskib med, når verdens bedste cykelryttere debuterer på broen.
  • 7. juli slutter togtet i Esbjerg, hvor skibet deltager i Tall Ship Race og samtidig benytter lejligheden til at slutte togt 1 i Danmarks væsentligste søfartsby.

Togtet varer 20 uger. Der er 63 elever, som bliver uddannet til ubefarne skibsassistenter, og som derefter kan søge hyre til søs. Stiftelsen Georg Stages Minde har sejlet skoleskib siden 1882 og det nuværende skib er fra 1934. Skibet sejler to togter om året.

Dette togts kaptajn er Jesper Kramp Amholt, som selv er tidligere skoleskibselev og en ekstremt rutineret sejlskibssømand, som udover Georg Stage blandt andet har sejlet som overstyrmand på Skoleskibet Danmark.

Powered by Labrador CMS