Hvad sker der med en hval, når den dør?

Foto: Fjord&Bælt

Det marine oplevelsescenter Fjord&Bælt har i vinterferien fokus få liv og død, hvor et dødt marsvin er nedsænket i et akvarie.

Publisert

Døden giver liv. I naturen er død og liv nært forbundne. Når en hval som det danske marsvin dør, er det ikke kun en afslutning på et liv, men også en begyndelse på et kæmpemåltid for mange dyr. Denne naturlige cyklus kan publikum se med egne øjne i særudstillingen “Livet i døden 2.0” hos Fjord&Bælt, der åbnede sæson 2022 i torsdags.

“Når en hval dør i havet, bliver det til måltid for andre dyr, heriblandt rejer, slim-ål, konksnegle, søstjerner og krabber. Vi mennesker har jo svært ved at se, hvordan livet foregår under havet. Vi har derfor genoplivet ideen om at vise hele processen i et akvarie inde i udstillingen. Vi nedsænker et dødt marsvin i akvariet. Det døde marsvin er indleveret til os af en fisker, som har fået det i garnet. I akvariet oplever vores gæster, hvordan marsvinet nedbrydes og bliver til føde for en masse andre dyr. Sådan demonstrer vi på en levende måde, hvordan døden er en forudsætning for livet her på jorden,” lyder det fra udstillingsansvarlig på Fjord&Bælt, Jeppe Kaczmarek.

Januar på museet er gået med renoveringer og klargørelse til vinterferien, hvor børnefamilierne er i fokus. Her kan børnene selv dissekere fisk, røre ved levende krabber, fladfisk og søstjerner, og se de daglige hundestejle-shows og træningen af marsvin og sæler.

I andre dele af udstillingen kommer familierne med under vandet til sælerne, møder en masse danske fiskearter, oplever fascinerende kæmpeforstørrelser af specialfotografier af danske fisk, og lærer om den svære kunst at opdrætte pighvarrer.

”Havet omkring os er er fyldt med spændende historier, som normalt gemmer sig for os. På Fjord&Bælt kommer historierne op til overfladen, og dermed kommer vi – store som små – til at værdsætte naturen omkring os. Vi vil inspirere til bevarelse af naturen, gennem oplevelse, fascination og forståelse. Og vi ser frem til at kunne åbne sæsonen uden corona-restriktioner med fortsat fokus på hygiejne og håndsprit,” siger direktør hos Fjord&Bælt, Mette Thybo.

Powered by Labrador CMS