Shore Power-anlæg sendt i udbud – Kolding vil sætte strøm til skibe

Blandt andre havnen i Kolding har i denne uge haft besøg af et uønsket russisk fartøj, som dog ikke er skibene på billedet her. Arkivfoto: Kolding Havn
Blandt andre havnen i Kolding har i denne uge haft besøg af et uønsket russisk fartøj, som dog ikke er skibene på billedet her.

Skibene og kranerne på Kolding Havn skal i fremtiden sættes til strøm, så de ikke bidrager til forurening.

Publisert

Bestyrelsen for erhvervshavnen i Kolding har taget endnu skridt mod at blive CO2-neutral og bedt en rådgivende ingeniørvirksomhed om at projektere de nye tilslutningsmuligheder på havnen samt arrangere en udbudsrunde.

“Hele idéen er, at skibe i havn skal tilsluttes strøm og dermed slukke for forurenende dieselmotorer ombord – samtidig indtænker vi havnens nuværende og fremtidige kraner med el-drift, så gevinsten for miljøet bliver størst mulig. Jeg ser dette som et vigtigt skridt for Kolding Havn frem mod målet om at være CO2-neutral senest i 2030,” siger bestyrelsesformand for Kolding Havn, Birgitte Munk Grunnet.

Havnen forventer en anlægsinvestering på cirka 15 millioner kroner, og selvom det altså er et betydeligt projekt med de nye tilslutningspunkter for både skibe og kraner, så er forventningen, at det vil være det hele værd.

“Når vi er færdige med anlægget og skibene kan tilsluttes, vil vi forhindre udledning til nærmiljøet fra omkring 400.000 liter diesel årligt – strømmen på kajen købes fra danske vindmøller og er derfor CO2-fri. Til de ikke-elektriske kraner implementerer vi biobrændstof i stedet for traditionel diesel – den såkaldte HVO-diesel. Det er en overgangsordning, som sikrer betydelig mindre CO2-udledning, indtil vores krandrift er helt elektrificeret. Det vi vil hér, tror jeg ikke kan findes magen til i hele verden – så et ganske unikt miljøprojekt for Kolding Havn, tør jeg godt sige,” lyder det fra havnedirektør Anders Vangsbjerg Sørensen.

Powered by Labrador CMS